Als procesbegeleider, van de sportkoepel NOC*NSF, gaat Gersom Smit samen met zijn compagnon Martin Smeets de sportverenigingen in Hilversum bestuurlijk ondersteunen. Hilversum is de eerste gemeente die een samenwerking aangaat om de verenigingen een steuntje in de rug te geven bij het verenigen. Tijdens de sportontmoeting van 16 mei maakte de Hilversumse sportclubs voor het eerst kennis met de twee procesbegeleiders van sportkoepel NOC*NSF. Maar wat gaan ze doen en waarom is het nodig? “We geven geen vis, maar we leren de verenigingen vissen”, aldus Gersom Smit.

NOC*NSF gaat voor een lang termijn een project aan, om de verenigingen in Hilversum te helpen. Hierin zullen ze de verenigingen op allerlei manieren gaan begeleiden bij problemen binnen een club, zoals vrijwilligerstekort en het vergaren van nieuwe bestuursleden. “Wij organiseren thema-avonden, waarin we algemene thema’s besproken die bij veel clubs een rol spelen. Daarnaast zullen wij verenigingen, die dezelfde problemen hebben, via masterclasses en workshops helpen. Ook zal er trajectbegeleiding zijn, waarin een buitenstaander één op één intensief de club een duwtje in de goeie richting zal geven”, vertelt Smit. 

De sportkoepel zal clubs coachen bij het verenigen van de club. “Wij stellen vragen over het bestuur en zetten hiermee de verenigingen aan het denken. De filosofie achter deze begeleiding is: We geven geen vis, maar we leren ze vissen. Wij geven geen standaard oplossingen, want dat werkt niet op de lange termijn. We gaan echt onderzoeken samen met de vereniginging waar de club het meest mee geholpen is, want dan kan je voor de lange termijn iets betekenen. Dan komt de energie die verstopt zit in een club vrij. Er zit namelijk veel in een vereniging verscholen waar bestuurders geen weet van hebben. Bij problemen houden wij een spiegel voor en vertellen we dat de oplossing echt binnen de eigen club zit.”

Vrijwilligers
Zo geeft hij het voorbeeld van het behouden van vrijwilligers. “Het binnenhalen van vrijwilligers wordt vaak gezien als het probleem, maar vaak blijkt dat daar niet de uitdaging zit. Binnen een vereniging is er altijd wel bereidheid om vrijwilligerswerk te doen. Het gaat hierbij vooral om het begeleiden van deze vrijwilligers. Dus als iemand bijvoorbeeld voor het eerst een wedstrijd heeft gefloten of een bardienst heeft gedraaid, is het van belang dat je diegene eventjes in het zonnetje zet en praat over zijn of haar ervaringen. Anders ben je de vrijwilligers zo weer kwijt.”

Gemeente Hilversum organiseert samen met de NOC*NSF op 4 juli een inspiratieavond, om erachter te komen wat er speelt bij verenigingen. “We organiseren een leuke avond met een programma waar iedere vereniging inspiratie op kan halen. We gaan aan de slag met de meest voorkomende vraagstukken, zetten de clubs aan het denken en brengen ze met elkaar in contact.” De grootste uitdaging volgens Smit is om alle clubs naar deze avond te laten komen. “Het lastige is dat de clubs die echt hulp nodig hebben, vaak op een kleine groepje drukke vrijwilligers draait. Het kost hun dan heel veel tijd om naar een inspiratieavond te komen, terwijl als ze er tijd in investeren kan het op de lange termijn heel erg helpen.” 

Bij problemen houden wij een spiegel voor en vertellen we dat de oplossing echt binnen de eigen club zit. - Gersom Smit

Ook de gemeente en de sportbonden begeleiden verenigingen, toch is het volgens Smit van toegevoegde waarde dat de NOC*NSF hierbij helpt. “De sportbonden ondersteunen de clubs op sportief gebied en de gemeente kent de lokale uitdagingen en verbindingen bij de clubs heel goed. Wij kunnen de verenigingen juist begeleiden bij organisatorische vraagstukken, zoals een tekort aan vrijwilligers en leden. Ik denk dat wij vanuit de NOC*NSF extra inzichten en expertise kunnen inbrengen als het gaat om de kunst van verenigen. De sportkoepel heeft procesbegeleiders die met allerlei verschillende thema’s en sporten actief zijn, waardoor we een hele brede blik op verenigingsondersteuning hebben. Dat is lastig voor een gemeente om te ontwikkelen.”

Smit is er van overtuigd dat iedere vereniging procesbegeleiding kan gebruiken. “Of dat nu is omdat het slecht gaat met een club en de organisatie verbeterd moet worden, of dat het goed gaat met een club en ze willen die lijn doortrekken. De maatschappij, de sportbehoeftes en de sport zelf veranderen constant, er is daar altijd winst te behalen.”