Woensdag 6 november is de Dag van de Radio. Deze dag wordt groots gevierd. Samen met NPO 1 Radio organiseert Beeld en Geluid een dag vol met diverse activiteiten.

Op deze dag is Beeld en Geluid volledig gericht op de radio. Zo luister je live mee met herinneringen aan de wereldwijde impact van radio Nederland, krijg je een kijkje in de laatste ontwikkelingen van de radio, zendt Bert Kranenberg live uit op NPO Radio 5 en presenteert Huub Wijfjes zijn boek “De radio, een cultuurgeschiedenis.” Ook kinderen kunnen ontdekken hoe het is om zelf radiomaker te zijn in de KinderRadioFabriek.

Precies 100 jaar geleden verzorgde Hanso Iderda op 6 november zijn eerste radio-uitzending vanuit Den Haag. “In het begin werd radio alleen gebruikt als middel om morsesignalen uit te zenden. Door de uitvinding van de elektronenbuis in 1906 werd het mogelijk om werkelijke geluiden uit te zenden. Hans Idzerda maakte in 1919 feitelijk het eerste radioprogramma, bestaande uit gesproken woord en muziek,” vertelt Bas Agterberg, conservator Mediahistorie van Beeld en Geluid. Hans Iderda wordt ook wel gezien als “omroeppionier.” “Hij is de bedenker van het concept dat je via dit medium informatie, amusement en muziek aan het grote publiek”, aldus Agterberg.

Volgens Agterberg is een belangrijke nieuwe ontwikkeling de stijgende populariteit van de podcast. “Feitelijk kun je het ook wel “Radio on Demand” noemen. De podcast biedt omroepen en makers veel mogelijkheden om programma’s en langere series aan te bieden waarvoor op de lineaire zenders geen plek is.”