HILVERSUM - De ASC Hilversum Hurricanes pakken de Grote Clubactie anders aan dan verschillende Gooise verenigingen. Tijdens de Grote Clubactie proberen verenigingen op zaterdag 15 september door heel Nederland zoveel mogelijk loten te verkopen om geld op te halen. Deze verkoop kan op meerdere manieren, maar de Hurricanes sturen de leden op pad met een machtigingenboekje, in plaats van de leden met loten langs de deuren te sturen.

“Wij willen de kinderen niet met geld over straat laten gaan,” vertelt Marjanne Middelink, administrator bij de Hurricanes. Een machtigingenboekje is volgens Middelink een erg handig systeem. Dat de leden niet met geld hoeven te stoeien is niet het enige voordeel, het is namelijk ook makkelijk voor de administratie. “Wij kunnen op deze manier snel analyseren wie de meeste loten heeft verkocht”, aldus Middelink. Dit is belangrijk, omdat ze de leden willen motiveren zoveel mogelijk loten te verkopen. Het team dat de meeste loten verkoopt, mag dan ook een prijs innen, bijvoorbeeld truien van de vereniging met hun namen erop.

De Hurricanes hebben dit jaar een speciaal doel voor de opbrengst van de actie. Zij willen graag investeren in extra materialen. “Wij zijn een honk- en softbalvereniging. Natuurlijk hebben wij wel de nodige knuppels en helmen, maar we willen dit jaar elk team een extraatje geven, bijvoorbeeld een knuppel van 300 euro,” vertelt Middelink. De teams kunnen binnen het budget, wat na de actie bekend zal worden, zelf kiezen wat ze willen aanschaffen. De ene zal voor een dure knuppel gaan, de andere voor een goede materialentas.

Omdat de sport alleen van april tot oktober kan worden uitgeoefend, is de vereniging vorig jaar naar de winter Efteling geweest. Dit was niet de enige keer dat ze hier naartoe gingen. “Volgens mij doen we dit jaar voor de zesde keer mee, we proberen de winter Efteling en materialen af te wisselen. We zijn nu al drie keer naar de winter Efteling geweest,” aldus Middelink.

Enkele Gooise verenigingen hebben een andere aanpak, zo sturen de muziekvereniging St. Jan en volleybal vereniging Lovoc hun leden gewoon op pad met loten. Ondanks de verschillende aanpak zijn ze het over één ding allemaal eens; het is een goede actie die natuurlijk wordt toegejuicht. “Het is een toegankelijke actie, die je net zo groot kan maken als je zelf wilt,” spreekt Coen Schimmel van muziekvereniging St. Jan vol lof. Ook Juul Kiev was over de actie te spreken: “Als vereniging word je goed ondersteund, je krijgt tips en adviezen over de beste aanpak en het is een mooie manier om extra geld te verdienen.”