HILVERSUM - Het is een koude, maar zonnige ochtend in Hilversum. Een zacht briesje wind laat bladeren naar beneden vallen waardoor ze in het bladerdek op de grond belanden. Ook al is het nog vrij vroeg op de dag, al best veel mensen lopen over de winkelstraten. Velen dragen dikke sjaals en een enkeling heeft zelfs handschoenen aangetrokken. Ook is te zien dat de winterjassen weer tevoorschijn zijn getoverd. Het herfstweer in Hilversum is begonnen.

De bomen op het Melkpad, die normaal altijd helemaal vol met groene bladeren zaten, zijn nu voorzien van bruine en gelige bladeren die langzaam naar beneden dwarrelen. Al het mooie groen in Hilversum is verkleurd en wordt als maar kaler en kaler. Vooral de lindebomen, waarmee Hilversum rijkelijk bedeeld is, verliezen veel blad. Sommige mensen balen van de herfst, het weer wordt slechter, al het groen verdwijnt en het donker verschijnt al vroeg op de dag. Maar er zijn ook veel mensen die de herfst bewonderen. De natuur past zich aan en maakt zich klaar voor de winter en daarnaast krijgen de bomen veel prachtige herfstkleuren. 

Bij restaurants, zoals Mout, de foodhall op het marktplein, veranderen de zomerse icetea’tjes in warme choco’s met extra veel slagroom. Het zal niet lang meer duren voordat de snert wordt geserveerd indien het buiten zo koud blijft. Wat opvalt is dat winkelende mensen sneller winkels binnen gaan. Dit doen ze om even op te warmen en daarna de kou weer te bestrijden. Logisch, met dit koude herfstweer.  

Een man en vrouw lopen hand in hand over de Groest en ze laten een klein hondje uit. Het hondje draagt een wit, wollen ‘jasje’ en bibbert van de kou. Verderop de straat loopt een klein meisje met haar moeder, het kleine meisje zingt zachtjes een liedje over de herfst terwijl ze door een bergje met bladeren schopt. Ook in de winkels merk je al echt dat de kou in Nederland terug is. Dikke truien, mutsen, sjaals en handschoenen hangen weer in de rekken en veel etalages van winkels zijn in een ‘herfstig tintje’ ingericht. Zo hier en daar zie je een grote sticker op het raam van een winkel met “herfstdeals’. Heel Hilversum kan zich in ieder geval goed voorbereiden op het koude weer.  

Een bladblazer is bezig om de straten schoon te maken en blaast alle bladeren op een berg. Er hoeft maar een klein briesje te komen en hij mag weer opnieuw beginnen. De winkelstraten blijven aardig druk en de lucht wordt steeds iets grauwer. Het lijkt erop dat er een herfstbui aan zit te komen. Wel grappig om te zien, herfst of zomer, koud of warm weer, Hilversum blijft een levendige stad.