De koude wintermaanden staan voor de deur. De bezoekers van het historische marktterrein in Hilversum mochten woensdag nog even genieten van een aangename herfstdag, en in alle rust langs de verschillende kraampjes gaan om allerlei producten te kopen. Het duurt niet lang meer voordat de handschoenen uit de kast komen, maar volgens verschillende bezoekers maakt dat niets uit.

Bij de verschillende kraampjes op de Hilversumse markt is van alles en nog wat te kopen, zoals groente en fruit, kleding en huishoudelijke spullen. Rita (42) loopt met haar twee kinderen rond; in de kinderwagen is echter geen kind te zien, maar wél een grote, oranje pompoen. “Bijna Halloween, hè?” zegt ze. Volgens haar is de kou geen probleem, maar is de markt wel een stuk minder aantrekkelijk wanneer het hard regent. “Dat voelt zo armoedig.”

De markt is verder redelijk druk vandaag, vertelt één van de verkopers. Sommige mensen kijken rond zich heen en lopen op een traag tempo, terwijl anderen met een peuk in de hand een praatje maken met een bekende. Sporadisch wordt er iets geroepen, zoals “aardbeien, twee euro!”. Een man van hoge leeftijd, Koos, loopt samen met zijn vrouw langs de bloemenkraam. “Wij komen hier al jaren,” vertelt hij. “Vandaag om een bloemetje te kopen voor onze schoonzoon. De kou is op onze leeftijd niet altijd prettig, maar zolang het kan, komen wij hier graag. Het is hier veel aangenamer dan in zo’n drukke supermarkt, waar iedereen haast heeft.”

Veel jongeren zijn er niet te zien, maar dat heeft ook deels met het tijdstip te maken, vertelt Anniek (59). “En dat het wat kouder gaat worden? Ach, dat maakt toch niets uit, het is Nederland,” zegt ze. “Ik kom hier bijna wekelijks, en juist rondom de kerstdagen is het hier hartstikke gezellig. Koud wordt het toch wel.”

De Hilversummers moeten zich voorbereiden op de ijzige wintermaanden. Maar op de bruisende Hilversumse markt, schijnt de zon altijd.