HILVERSUM - Zoekend naar het juiste kledingstuk voor een vriendin vliegt ze heen en weer door de winkel. “Hier, trek dit eens aan”, klinkt het door de zaak. Nicolette Schiffers (51) is eigenaresse van dameskledingwinkel Lódz aan de Hilvertsweg in Hilversum. Al jarenlang runt ze haar eigen kledingwinkel, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Toch wist haar liefde voor het ondernemerschap twee verhuizingen en een 'uitvlucht’ naar Mykonos te overwinnen.

Dat ze een winkel zou gaan runnen lag altijd al in de lijn der verwachting. “Ik weet niet beter dan dat ik als kind al winkeltje speelde in de achtertuin. Mijn beide oma’s en mijn moeder hadden allemaal een eigen onderneming, dus ik kom uit een echte ondernemersfamilie”, legt ze uit. In de eerste instantie zou Schiffers de kledingwinkel van haar moeder overnemen, maar dat verliep toch niet volgens plan. Ze leerde haar voormalige vriend Gerard kennen en besloot samen met hem een eigen kledingwinkel te openen in Tilburg. “Ik klapte het woordenboek open en toen viel mijn oog op het woord Łódź, oftewel: de grootste Poolse textielstad. Die verwijzing vond ik zo grappig en toepasselijk. Ik besefte me wel gelijk dat die naam amper uit te spreken was, dus daarom hebben we er maar Lódz van gemaakt”, lacht ze.

Verhuizen naar Hilversum
Na jarenlang samen een zaak te hebben gerund, besloot het stel de relatie te beëindigen. Voor Schiffers een reden om terug te keren naar Hilversum. Wel gingen ze beiden verder met de kledingwinkel, maar op verschillende locaties. Haar ex-vriend opende een nieuw filiaal in Oisterwijk en Schiffers opende in 2000 de deuren aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum. Schiffers: “De winkel liep daar echt supergoed. In 2005 heb ik zelfs een trofee gewonnen voor de beste winkel van de Gijsbrecht.” Ook opende ze een paar deuren verderop nog een herenkledingzaak, genaamd ‘LOODZ’. Deze zaak heeft Schiffers twee jaar lang draaiende weten te houden, maar daarna besloot ze toch de deuren te sluiten. “Ik kon beter één goedlopende zaak hebben, dan dat ik mijn energie moest verdelen over twee winkels.” Na veertien hele goede jaren kwam er een nieuwe bewoner boven Lódz wonen die eigenaar was van een aantal panden in de straat. Schiffers: “Zij lette continue op alles en iedereen en dat zorgde ervoor dat ik er niet meer lekker zat. Ik kon er ‘mijn ding’ niet meer doen, waardoor ik begon te twijfelen over de winkel.” Onder haar woning aan de Hilvertsweg beheert Schiffers een pand dat ze voorheen verhuurde aan verschillende ondernemers. “Op een gegeven moment kreeg ik te maken met wanbetalers. Die kon ik er echt niet bij hebben in die tijd. Die achterstallige betalingen en het sfeertje op de Gijsbrecht hebben ervoor gezorgd dat ik tweeënhalf jaar geleden de keuze heb gemaakt om mijn winkel te verhuizen naar de ruimte onder mijn woning. Zowel de woning als het pand eronder is namelijk van mijzelf, dus dat zou een stuk minder gedoe opleveren”, legt ze uit.

Een hippe winkel
Het pand aan de Hilvertsweg is te vinden in een zijstraat van de Gijsbrecht van Amstelstraat. “In het begin vond ik het heel eng om de winkel te verplaatsen, omdat deze straat een stuk minder winkelend publiek trekt. Toch merkte ik al snel dat vooral veel vaste klanten met mij mee gingen en dat mensen me nog wel wisten te vinden.” Schiffers beschrijft Lódz als ‘een hippe winkel, voor het midden en hoge segment’, waar naast dameskleding ook schoenen, tassen en accessoires te vinden zijn.

Ik verkoop alles en ga mijn leven een wending geven. Ik ga een half jaar hier op Mykonos wonen

Het roer om
Inmiddels twee jaar verder houdt Schiffers de winkel nog steeds draaiende. Maar toch gaat er een knopje om tijdens een vakantie op Mykonos vorig jaar. “Ik werd 50 en vierde mijn verjaardag samen met mijn zoon Goos op Mykonos. Daar kom ik al 25 jaar. Die week was geweldig en ik genoot zo erg dat ik flink begon na te denken over de toekomst. En toen was het me duidelijk. Ik zei tegen mijn zoon: ‘Ik wil niet meer elke dag in die winkel staan, er is meer in het leven. Ik verkoop alles en ga mijn leven een nieuwe wending geven. Ik ga een half jaar hier op Mykonos wonen.’ Het geld dat ik zou verdienen aan de verkoop van mijn woning en de winkel, zou genoeg moeten zijn voor een nieuwe start. Ik wilde minstens een half jaar weg. Wat ik daarna zou gaan doen, dat zag ik dan wel”, vertelt Schiffers.

Zo gezegd, zo gedaan; na terugkomst van de week op Mykonos zette Schiffers haar complete pand, inclusief de winkel, te koop. Nadat het bord in de tuin stond, kwam er al snel een koper op het pad. “Toen alles rond leek te komen heb ik al mijn spullen in de uitverkoop gedaan. Ik kocht mijn enkele reis vliegticket naar Mykonos en was klaar voor een nieuwe periode in mijn leven.” Maar waar alles voorspoedig leek te gaan, liep het toch nog anders dan gehoopt. Op het allerlaatste moment haakte de koper af. Hij kreeg het niet rond. “En daar begon de ellende. De makelaar had me al gewaarschuwd dat ik beter niet kon boeken voordat de handtekening was gezet, maar ik had de kolder in de kop; ik moest en zou weg uit Nederland. Dus toen heb ik een noodscenario gemaakt. Een klant wilde mijn woning huren, een tandartspraktijk wilde in het pand onder mijn huis en ik had de notaris en boekhouder gemachtigd, zodat ik niet terug hoefde te vliegen naar Nederland voor een handtekening. Ik verkocht bijna mijn hele inboedel, draaide de deuren eind juni op slot en stapte met een goed gevoel in het vliegtuig naar Mykonos.”

Alles wat mis kon gaan ging ook echt mis

Terug naar Nederland
Ze dacht dat ze alles goed geregeld had, maar moest na twee weken alweer een vliegticket terug naar Nederland boeken. “Alles wat mis kon gaan ging ook echt mis. Ik zou bij een vriendin op Mykonos kunnen wonen en binnen haar bedrijf gaan werken, maar ze had toch geen baan voor me. De boekhouder die ik had gemachtigd bleek overspannen te zijn en zijn werk neer te leggen. En daarnaast besloot de potentiële huurster van mijn woning toch nog af te haken. Er zat dus niks anders op dan terugkeren. Ik vond het vreselijk. Mijn droom was in duigen gevallen. Al moet ik zeggen dat ik het ook wel heel erg had geïdealiseerd”, vertelt ze.

De heropening van Lódz
“Na mijn terugkomst in Nederland liep ik de eerste maand met oogkleppen op langs de zaak, regelrecht naar boven. Ik heb wat avonden gewerkt in een Italiaans restaurantje van een kennis van mij, een paar schoonmaak adresjes gehad en links en rechts een aantal sollicitaties op de bus gedaan. Toch dacht ik plotseling; waar ben ik in hemelsnaam mee bezig? Er kwam een soort van seintje binnen. Ik heb genoeg kwaliteiten en ook nog eens een prachtig pand, dat kan ik niet zomaar negeren, dacht ik.”

Schiffers bepaalt sinds de heropening zelf wanneer ze haar collectie aanvult.
Rochèll Mebius

Ondernemend als ze is, besloot Schiffers niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ze gaf de muren een likje verf en ging samen met een distributeur op zoek naar een nieuwe, frisse collectie voor in de winkel. Na alle veranderingen heeft Schiffers de deuren van Lódz in augustus vorig jaar weer geopend. “Ik heb de hele koers gewijzigd. In het seizoen stuur ik de collectie steeds bij en ik bepaal nu zelf wanneer ik de collectie aanvul met nieuwe items. Vroeger kocht je een half jaar van tevoren een collectie. Nu kan dit niet meer. Het weer verandert steeds sneller en je hebt nu ook het internet. Het wereldje zelf verandert steeds harder, dus ook ik moest mijn aanpak aanpassen.”

Een echte eye-opener
“Pas toen ik terugkwam realiseerde ik me hoe geliefd ik was en hoe erg ik gewaardeerd werd. Het was een eye-opener. Ik heb met klanten staan knuffelen, ze kwamen bloemen en cadeaus brengen, er werd gehuild. ‘Wat was je nou aan het doen?’, zeiden ze tegen me. Ik zeg gewoon steeds: ‘ik had last van een midlifecrisis’. Misschien klinkt het raar, maar ik denk wel dat het dat was. Achteraf heeft het me heel goed gedaan. Ik ben gewoon weer de oude. De winkel loopt weer lekker. Het wordt nooit meer zoals het was, want die tijd hebben we nu gehad, maar ik geniet er wel weer van. Zoals het nu gaat, gaat het goed. Misschien zouden meer mensen het op deze manier moeten doen”, lacht ze.