‘’Zoek uit drie, tulpen voor vijf euro!’’ Het is zaterdag, weer tijd voor de markt van Hilversum. Het is een uur en het marktplein staat vol met kraampjes, waarin allemaal verschillende dingen worden verkocht. Bloemen, kaas, nootjes, vis, maar ook kleding.

Peter van Proosdij is vrijdagmiddag samen met vijf andere collega’s al druk bezig met hetopzetten van de kramen. ‘’Het is zo’n grote markt, vannacht komen de eerste groentemannen al om half vijf en we mogen ’s nachts niet bouwen dus vandaar dat we dit overdag doen.’’ Van Proosdij doet hier al 26 jaar de markt opzetten en onderhoud.

De volgende dag is het dan zover, de markt begint. Er zijn zo’n honderd mensen, van jong tot oud. Het is 19 graden, veel mensen lopen rond zonder jas en ook de zonnebrillen zijn weer uit de la gehaald. Aan het begin van de markt staat een bloemenkraam van Bloemenhandel Kamer. De kraam is kleurrijk, er staan onder andere rode, oranje, gele en witte tulpen. ‘’Komt erbij, mooie bloemen te koop!’’, roept Ans kamer, mede-eigenaar van Bloemhandel Kamer. ‘’We staan hier vanaf zeven uur ’s ochtends tot een uur of zes ’s avonds elke woensdag en zaterdag.’’ Ondanks het lekkere weer is het niet heel druk bij de kraam. ‘’Nu met het lekkere weer zijn er juist minder mensen, de winter is een betere tijd voor ons, dan worden er veel planten voor in de tuin gekocht.

Tegenover de bloemenkraam staat de kraam Ketelaar Groente en Fruit, waar Jasper Bruns bezig is met het helpen van klanten. De oranje sinaasappelen, rode paprika’s, groene kroppen sla en de witte asperges maken de kraam kleurrijk. ‘’De producten komen zo veel mogelijk uit Nederland, omdat we dan zekerder weten wat ermee gebeurt, maar we hebben ook bijvoorbeeld mango’s uit Suriname of ander fruit uit Brazilië.’’ Bruns geniet ondertussen ook van het lekkere weer. ‘’Het is drukker dan wanneer het koud is en mensen hebben een goed humeur.’’

‘’Even lekker genieten van deze lekkere kaasjes!’’ , roept een jongeman verderop, voor een kaaskraam, terwijl hij een donkere houten plank met daarop blokjes kaas gestapeld met één hand vasthoudt.  Daar tegenover staat een lege kraam. Michel, eigenaar van de plantenkraam, is samen met zijn college bezig de planken op te ruimen en op te stapelen. ‘’Onze kram is al leeg omdat we plantjes hebben van goede kwaliteit en prijs.’’ Vertelt Michel terwijl hij heen en weer loopt om de spullen op hun plaats te zetten.

Verder op de markt hebben mensen vrolijke gesprekken met de verkopers achter de kramen. Bij de visboer ruik je een sterke vislucht. Er staan zo’n dertig mensen voor de kraam. Een man staat voor de kraam achter zilverkleurige ronde tafels een broodje kibbeling te eten.

Niet veel verder staat een kraam waar noten worden verkocht. Amandelen, cashewnoten, maar ook gedroogde abrikozen en meer. Voor de kraam liggen plastic zakjes met gemixte nootjes. Er zit damp in de plastic zakjes door het warme weer. Een vrouw met een zonnebril op bestelt noten. Er staan zo’n vijf mensen in de rij. Achter de kraam staan Ella, Linda en Charlotte. ‘’Ella werkt hier drie jaar, Linda elf jaar en ik bijna acht jaar’’, vertelt Charlotte. ‘’Ik was hier ooit klant en werd toen gevraagd om hier te werken, ik ben toen nooit meer weggegaan’’.

Even later komt de baas, Roger Hekelaar. Hij vertelt dat zijn opa in 1949 is begonnen met het verkopen van suikerpinda’s. Roger zelf is vijftien jaar geleden begonnen. Ook bij de notenkraam is er een verschil te zien door het lekkere weer. ‘’In de zomer wordt er meer fruit verkocht en in de winter meer noten, de winter is eigenlijk de drukste tijd van het jaar. Maar ik verkoop het hele jaar door echt goed.’’

Net voorbij de notenbar begint het drukker te worden. Er staat een hele grote fruit- en groentekraam waar mensen met oranje rol karretjes doorheen lopen. Een man is bezig met het wegen van de appels die hij net pakten. Er hangt wat verder op een barbecue lucht. Daar is een Nick bezig met het grillen van vlees. Het vlees knettert boven het vuur. Hij smeert mosterd op een broodje wat naast het vlees licht. ‘’Ik ben broodjes met vlees aan het maken.’’ Nick werkt er een jaar, hij vertelt dat al het vlees uit Frankrijk komt. ‘’Mijn baas is een fransman, oh kijk dat is hem.’’

Bruno Bechard, baas van de kraam, vertelt met zijn zware Franse accent, dat zijn bedrijf, Souvenirs de France, al vijftien jaar bestaat. ‘’Het is allemaal begonnen in Amsterdam, later zijn we naar wat kleinere gemeenten om Amsterdam heen gegaan.’’ Bechard en zijn medewerkers werken samen met 47 Franse families. ‘’We importeren de producten rechtstreekst uit Frankrijk.’’ Ooit was Bechard begonnen met een foodtruck waar hij crêpes verkocht. Inmiddels verkopen ze zo’n tweehonderd verschillende producten.

Het is aan het einde van de middag nog steeds druk op het Marktplein