Annemieke Nijdam (48) kwam ongeveer vier jaar geleden met een burn-out thuis te zitten. Omdat werken niet meer ging besloot ze haar leven compleet om te gooien. Ze ging op reis. In de lezing ‘On her way, de weg van verandering’ vertelt Annemieke over haar reis, de bijzondere mensen die ze heeft ontmoet, haar nieuwe mentaliteit en haar persoonlijke ontwikkeling. Dit mooie verhaal wisselt ze af met inspirerende filmpjes, prachtige foto’s en toepasselijke liedjes.

Op 17 januari verzameld zich een groep mensen in de bioscoopzaal van bibliotheek Hilversum voor een verhaal over verandering. Sommige zijn kennissen van Annemieke, anderen zijn aanwezig omdat ze misschien zelf het roer om willen gooien. Als iedereen in de rode stoelen heeft plaatsgenomen laat Annemieke eerst een inspirerend filmpje zien: ‘Never Truly lived’. Een filmpje dat de boodschap van de lezing weerspiegelt: leef, volg je dromen, alles is mogelijk. Het filmpje heeft voor Annemieke een belangrijke rol gespeeld in haar weg van verandering. “De meeste mensen krijgen geen spijt van de dingen die ze gedaan hebben, maar van de dingen die ze níét gedaan hebben, de kansen die ze hebben laten liggen.” Met die gedachte is Annemieke haar avontuur aangegaan. Toen ze in 2014 met een Burn-out thuis zat, stootte Annemieke op een dame die haar geld verdiende met reizen en schrijven. “Ik dacht dat is het, dat moet ik gaan doen.” En zo gezegd zo gedaan, na ruim twee jaar van voorbereiding vertrok ze in 2017 met haar laptop naar Afrika, voor een onbepaalde tijd, alleen. De reis betaalde Annemieke door teksten te schrijven voor bedrijven en daarnaast hield ze een blog bij om alles vast te leggen. “Het was heel raar om zo in het diepe te springen want normaal plande ik altijd alles uit, nu had ik geen planning en geen route. Ik had wel drie bouwstenen tijdens mijn reis, ik wilde heel graag starten bij een vrijwilligersproject in Afrika, puur gevoelsmatig wilde ik ook persé naar Australië en daarnaast had ik een soort houvast aan mijn werk, mijn laptopje.”

Toen Annemieke na lang zoeken een geschikt project in Afrika vond, is ze vertrokken. Al meteen de eerste week werd Annemieke geconfronteerd met een lesje loslaten en een les vertrouwen. “Ik had de bus geboekt naar Knysna en ongeveer een uur voordat we daar aankwamen stonden we ineens stil. Op een gegeven moment zagen we rookpluimen in de verte, het bleken enorme bosbranden te zijn. De bus draaide om en ik kreeg een lichte vlaag van paniek, waar moest ik slapen? Wat gaat er gebeuren?. Toevallig zat er een eigenaar van een busmaatschappij in de bus. Hij heeft rondgebeld, vervoer en een slaaplek voor mij geregeld en zo zat ik de volgende dag weer veilig in de bus richting Knysna.” Deze ervaring was voor Annemieke een grote stap maar tegelijkertijd leerde ze te vertrouwen dat alles goed komt. Diezelfde les leerde Annemieke drie maanden later weer, toen ze afscheid nam van Zuid-Afrika en naar Australië vertrok. “Ik was ineens helemaal alleen, zonder andere vrijwilligers, in een land waar ik nog nooit was geweest. Ik zat aan het strand ergens in Australië en ik kreeg even een moment van complete chaos. Ik wist niet wat ik moest doen. Iets verderop stond een jongeman constant naar mij te kijken. Op een gegeven moment loopt hij naar mij toe en zegt: ‘Zo jij ziet eruit alsof je de wereld op je schouders draagt.’ Vervolgens hebben we ruim twee uur gepraat en zijn we hele goed vrienden geworden.” Die ontmoeting gaf Annemieke weer alle vertrouwen terug. Annemieke vertelt over nog veel meer fijne mensen die ze tijdens haar reis heeft ontmoet. Waaronder een veteraan die boven Nederland heeft gevlogen en een goede vriendin waarmee ze uiteindelijk de kerst doorbrengt. Naast de bijzondere ontmoeting duikt Annemieke ook (letterlijk) adembenemende natuur in. Onder het genot van de klassieker ‘What a wonderful world’ laat ze ons de mooiste foto’s van haar reis zien. Kangoeroes in Australië, prachtige berglandschappen in Nieuw-Zeeland en Tasmanië, en zwemmen met enorme walvissen in de wateren van Tongo. De lezing eindigt met het toepasselijke liedje ‘Maskerman’ van Stef bos, wat gaat over jezelf ontdekken. “Ik ben gedurende de reis geheel van mijn gevoel uit gegaan, door stap voor stap besluiten te nemen. Hierdoor ben ik echt mezelf beter leren kennen. Ik raad iedereen die graag  zijn of haar leven wil veranderen aan om het gewoon te proberen. En natuurlijk hoeft je niet halsoverkop je hele wereld om te gooien. Maar volg je gevoel, maak die verandering en vertrouw erop dat het goed komt.”