Het is dinsdagochtend half tien, sportbegeleidster Laura Roeijmans (43) zet stoelen klaar in het gymzaaltje. Vijf minuten te laat komen de eerste senioren heel rustig buurthuis De Geus binnen sloffen. Bij binnenkomst legt iedereen één euro in het bakje en gaat zitten terwijl er vragen rondgaan over de afwezige groepsleden. De wekelijkse fitness vanuit de stoel kan nu beginnen. De senioren hebben er zin in, ze weten immers hoe belangrijk het is om te blijven bewegen en onder de mensen te komen.

De senioren zijn vanaf het eerste moment fanatiek maar halen ook plezier uit de oefeningen. Iedereen zit op het puntje van hun stoel en de oefeningen gaan gepaard met zwaar gepuf. De sportschoenen komen van de grond af, de waterflesjes zijn nog maar half vol en alle bodywarmers zijn inmiddels uit. Met de rek en strekoefeningen hebben vooral de mannen wat moeite, door de verijsde lenigheid en evenwicht. Om de knikkende knieën van de mannen in bedwang te houden vertelt Laura hen dat ze maar even de stoel ter ondersteuning moeten vasthouden. Op de achtergrond speelt ondertussen de hit uit 1966 “God only knows” van The Beach Boys af. De senioren bewegen ritmisch met de muziek mee. De één kilo gewichtjes worden er nu bij gepakt, en onderling worden er al grijnzende blikken uitgewisseld. Aan het gehijg van sommigen is te horen dat ze het zwaar hebben, voor anderen is dat aanleiding om hen speels uit te lachen. Hoe zwaarder men het krijgt, hoe meer er wordt gelachen. Inmiddels moet Joke van der Heijden (74) toch echt uitstappen, ze heeft last van haar rug. Lachend zegt ze: “in 2020 gaat het vast veel beter.” Begeleidster Laura vindt het inmiddels ook wel mooi geweest en wil gaan afsluiten met een ademhalingsoefening, Mike Ocon (71) roept snel: “maar zonder gewichten he.” De les is tot een einde gekomen en wordt afgesloten met een applaus en rode maar tevreden gezichten.

Het is tijd om met de andere mensen uit het buurthuis koffie en thee te gaan drinken. De senioren gaan als clubje bij elkaar zitten aan tafel. Terwijl ze in de hete kopjes thee blazen en suiker in de koffie gooien worden er koekjes uitgedeeld door een jarige. Geen van de senioren zegt daar nee tegen, Henk van der Heijden (78): “Nou zo komen de kilo’s die we net zijn verloren er weer lekker bij.” Inmiddels zijn de gesprekken op gang gekomen en men bespreekt van alles: De laatste roddels uit de buurt, de “luide en schreeuwende” jeugd, maar ook eenzaamheid is een gespreksonderwerp. Joke heeft het hier over met een andere dame, ze vertelt haar: “Los van dat het goed is om in beweging te blijven door de fitness, is het ook belangrijk dat we allemaal in contact blijven met anderen en de deur uit blijven gaan. Vooral voor de wat meer eenzamen ouderen. Dit alles komt wel samen op een dinsdagochtend als deze.” De senioren die eenzaam zijn, zijn dat hier in ieder geval even niet. Iedereen kletst met elkaar en er hangt een gezellige sfeer.