HILVERSUM - De Speel-o-theek in Hilversum organiseert weer de jaarlijkse speelgoedbeurs op 15 en 16 november. Mensen kunnen hun speelgoed verkopen of schenken aan de Speel-o-theek waar een deel van de opbrengst ook naar toe gaat.

Bij de speelgoedbeurs kan er speelgoed worden ingeleverd dat daarna weer verkocht wordt. Het kopen van speelgoed is ook mogelijk of het doneren van speelgoed aan de Speel-o-theek. Het speelgoed moet wel schoon, compleet en in goede staat zijn. Een derde van de opbrengst van de verkochte artikelen is voor de Speel-o-theek. Alle mensen die bij speelotheek werkzaam zijn werken op vrijwillige basis en het geld is dan ook meer dan nodig om de Speel-o-theek draaiende te houden. “Het vrijwilligerswerk dat wij verrichten werkt tweezijdig, wij krijgen er namelijk veel voor terug, met name voldoening ”, vertelt Herma Veurink,  voorzitter van de Speel-o-theek.

Dit jaar bestaat de Speel-o-theek 35 jaar en dat wordt klein gevierd onder de vrijwilligers want veel geld is er niet om het groots te vieren. “35 jaar is lang, maar door veel inzet en keihard werken door alle vrijwilligers is het bestaan van Speel-o-theek zo lang al mogelijk”, aldus Herma Veurink. De Speel-o-theek is heel erg blij met het kindpakket dat de gemeente sinds 2017 heeft ingesteld, gezinnen met weinig inkomen kunnen nu ook kiezen voor een lidmaatschap van de Speel-o-theek wat voor hen vergoed wordt. Mevrouw Veurink legt uit: ”Het blijft voor deze gezinnen dan wel een keuze of zij bijvoorbeeld voor een vergoeding kiezen voor de Speel-o-theek, luiers, peuterspeelzaal of andere voorzieningen voor kinderen. Wij zouden graag willen zien dat alle gezinnen met kinderen die een laag inkomen hebben gratis naar de Speel-o-theek kunnen”.

Bij de Speel-o-theek kunnen mensen speelgoed lenen tegen een jaarlijks bedrag. Door ouders in Hilversum is in 1983 de speelotheek opgericht. Het idee achter de speelotheek is dat kinderen uit minder bedeelde gezinnen net zoveel met speelgoed kunnen spelen als kinderen uit betere welvarende families, maar het is  ook goed voor de duurzaamheid, want meer kinderen spelen met hetzelfde speelgoed. De Speel-o-theek begon met 50 stukken speelgoed en bezit nu al zo’n 800 stukken speelgoed.