HILVERSUM – Spiritualiteit en yoga zijn sterk met elkaar verbonden. Maar nu yoga een echte trend is in Nederland, speelt spiritualiteit niet altijd meer een grote rol. Dat heeft er vooral mee te maken dat scholen yoga voor iedereen toegankelijk willen maken. In hoeverre brengen yogascholen nog spiritualiteit in de lessen?

Achter de kleine ingang van yogaschool Holibody zitten twee prachtige ruimtes met een rustig sfeertje. Een yogazaal en een zitgedeelte. Het zitgedeelte is eigenlijk een soort woonkamer. Er is een keukentje, een bank, een eettafel en een boekenkast met een bescheiden aantal boeken over yoga. Het huiskamergevoel is gelijk sterk aanwezig. De muren zijn wit en de accessoires hebben een pasteltint. Op het salontafeltje bij de bank staat een bosje witte rozen. De geur van hammam vult de ruimte. De mensen stromen langzaam binnen en maken een praatje met de docent, die ondertussen een kopje thee aan het zetten is. Angela Hoogendoorn geeft deze ochtend ‘Calming Yin Yoga’. “Al negen jaar geef ik yogalessen. Negen maanden geleden opende ik met heel veel plezier mijn eigen yogastudio in Hilversum,” vertelt ze.

Eenmaal in de yogazaal blijft het kalme gevoel aanhouden. Een grote ruimte waar enkel twee open kasten staan aan het einde van de zaal. De witte, stenen muren, de rustieke kaarsen, en de zachte klanken van de muziek zijn sfeerbepalend. Rust, de bouwsteen van spiritualiteit, staat hier centraal. Iedereen pakt een yogamatje, een dekentje en een kussen uit de open kast en zoekt een plekje in de zaal. Het thema van deze week is loslaten. Angela heeft om de zes weken een ander thema binnen haar yogalessen. Op deze manier verwerkt ze spiritualiteit in haar lessen zonder dat het te opvallend is. “In de thema’s verwerk ik boeddhistische aspecten zonder dat mensen het idee hebben dat ze met het boeddhisme bezig zijn,” vertelt ze. “Ik wil dat mensen het zelf ervaren, dat is spiritualiteit.”

De yogales begint met een paar ontspannende oefeningen om het lichaam een beetje los te krijgen. Na de ontspanning is het tijd voor iets meer inspanning. Er wordt vooral gewerkt met stretchoefeningen vanuit de heupen. Daar kunnen veel emoties bij vrijkomen. Angela sluit de les af met het voorlezen van een stukje uit een boek van Eckhart Tolle. Op een rustige, ontspannende toon leest ze het stukje over loslaten voor. Dit geeft de kans om even volledig ontspannen te liggen en na te denken. Even alleen maar aandacht besteden aan de geest, de gedachten en de emoties. De les eindigt op deze ontspannende manier en iedereen verlaat stilletjes de zaal.

Na de les is het tijd om kort na te praten onder het genot van een kopje thee. “Ik vond het best heftig af en toe,” vertelt een cursist. Nadat de kopjes thee op zijn, verlaten de cursisten het gebouw. Wat opvalt is dat er in het hele pand geen boeddha’s te vinden zijn. “Ik wil de nadruk niet op het Indische leggen,” vertelt Angela. “Hoe doen we het hier? Dat is belangrijk.” Angela probeert spiritualiteit in de lessen te brengen zonder dat het opvalt. “Er komen ook mensen van andere geloven. anders kan het voor hen voelen alsof ze naar een ander geloof overstappen.”

Het achtvoudige pad is Angela’s grote inspiratiebron voor de thema’s. Maar het draait vooral allemaal om het ervaren. Af en toe leest ze een stukje voor uit een boek of werkt ze met kleine mantra’s. “Ik probeer een beetje weg te blijven van hele lange mantra’s. Dat kan voor sommige mensen fijn zijn, maar voor heel veel mensen ook niet. We zijn immers niet Indisch. Het kan ook too much zijn als je net begint.’’

Al met al, de spiritualiteit in de yogales is er wel, maar het is niet overduidelijk. Heel subtiel worden er boeddhistische, spirituele elementen ingebracht. Dit maakt de lessen voor iedereen toegankelijk, toch kiest ieder voor zich zijn eigen invulling. Yogalessen ervaar je samen, spiritualiteit ervaar je zelf.