Tim Staal, Karlijn Kuijpers, Tomas Muntz en Gert-Jan Dennekamp winnen de Persprijs Jacques van Veen 2019 met hun vierdelige serie “De Schuldenindustrie”. De persprijs is op 31 oktober uitgereikt door burgemeester Pieter Broertjes in het instituut voor Beeld en Geluid. De Jacques van Veen prijs is tienduizend euro waard en de uitreiking is een keer in de drie jaar. Voorgaande jaren reikte Amsterdam de prijs uit. Dit jaar was de prijsuitreiking voor het eerst in Mediastad Hilversum. De persprijs is vernoemd naar de journalist Jacques van Veen (1920-2007). Hij schreef, als verslaggever van Het Parool, heel kritisch over de gang van zaken in de rechtszaal.

De jury stond onder leiding van Julia Mendlik, president van de rechtbank Midden-Nederland. “De Schuldenindustrie” scoorde op alle journalistieke criteria heel hoog. “De impact van de berichtgeving is aanzienlijk geweest en daarom is het op maatschappelijk gebied zeer relevant. Schulden en hoe daarmee om wordt gegaan, is een onderwerp dat niemand meer onberoerd laat. Tim Staal en zijn collega’s hebben hier op een originele wijze ruchtbaarheid aan gegeven.”

Burgemeester Pieter Broertjes: “Ik vind rechtbankjournalistiek topsport, je moet daar in hele korte tijd heel veel informatie verwerken. Je moet zoeken naar de waarheid en daar een stukje van maken. Ik ben heel blij dat de Jacques van Veen Persprijs hier in Hilversum wordt uitgereikt.” Journalist Margriet Vroomans (61) vraagt aan Broertjes: “U wilt heel graag dat Hilversum Mediastad is, wat doet u daar aan?” Broertjes antwoordde daarop: “Ik ben heel stiekem, in het jaar dat ik burgemeester ben, het begrip Mediastad aan het herladen. Het is nu vooral gericht op omroepen. Die omroepen hebben we al zo’n honderd jaar. Dat is allemaal prachtig, maar over die toekomst is nog wel wat te zeggen. Daarom probeer ik ook de digitale media hiernaartoe te krijgen. Dat lukt ook heel goed. Daarnaast doen prijzen ook iets met het imago van een stad. De prijzen ‘Journalist van het jaar’ en ‘De zilveren Camera’ worden ook al lange tijd hier in Hilversum uitgereikt. Dit is nu weer een nieuwe prijs en ik zou er wat voor geven om het over drie jaar weer hier in Hilversum te laten uitreiken.”

Naast de grote winnaar “De Schuldenindustrie” kreeg een andere nominatie een speciaal eerbetoon. Namelijk het boek “De Zweetvoetenman” van Annet Huizing. Daarnaast waren ook “Dienstreis naar Bangkok” door Marcel Haenen en “Het fatale scooterongeluk” door Hetty Nietsch en Manon Blaas genomineerd.