HILVERSUM – Het is koud en regenachtig in de straten van Hilversum. Veel winkels staan leeg, met de meeste panden doet niemand iets en er hangt een “TE HUUR” bord. De winkelleegstand is landelijk in de afgelopen 10 jaar verdubbeld en dat is hier goed te zien. Er hangen overtuigende borden die gaan over nieuwe winkels die gebouwd worden, maar er is niet iets te zien om erg van onder de indruk te zijn. Is Hilversum vergeten door het winkelende publiek of is hier iets anders aan de hand?

In Hilversum is het percentage leegstaande winkels het hoogst in de regio Gooi en Vechtstreek, namelijk veertien procent. In de rest van dit gebied is de winkelleegstand relatief laag. Hoe komt dit? De winkeliers in dit winkelgebied zelf zijn niet verrast dat zoveel mensen hun winkels hebben moeten sluiten. Ze weten zelf ook dat de leegstand geen mooi en succesvol beeld geeft. Over de ware reden hebben een aantal winkels allemaal hun eigen mening.

Hulpmanager Stanys Mateo van de Bershka vertelt dat de leegstand van winkels in Hilversum komt door online shops en de verkeerde inkoop van de winkels. Omdat “de winkels teveel gefocust zijn op een bepaalde doelgroep, en zich hierdoor verkeerd positioneren in de markt, komen ze niet aan het juiste klantenaantal om het te redden”. De medewerkers van Bershka zijn daarentegen totaal niet bang voor sluiting. De zaak heeft zelfs profijt van de leegstand. “De klanten komen nu eerder naar de ons toe, omdat wij wel goed gepositioneerd staan in de markt en de naam bekend is”.

De manager van de America Today, Robin Murray, vertelt dat de leegstand absoluut komt door de huurprijs van panden in Hilversum. “Hier betaal je erg veel voor het bezit van een winkel en als de omzet niet hoog genoeg is, raak je de winkel snel kwijt”. Volgens Robin zijn het voornamelijk de kleine winkels die hun deuren moeten sluiten. Omdat America Today een gerichte winkel is, met één doelgroep, zijn ook zij niet bang om de winkel kwijt te raken. De winkel heeft geen profijt van de leegstand, maar heeft er ook geen last van.

Medewerker Frans Levoleger van de winkel Van Dal Mannenmode weet te vertellen dat hij al erg lang in deze winkel werkt en steeds meer winkels ziet verdwijnen. Hij kan wel meer redenen bedenken waarom de winkelleegstand in Hilversum het hoogst is in de regio. “Niet alleen is de huurprijs van de panden veel te hoog, ook de parkeertarieven zijn te hoog. Hierdoor komen vaak alleen mensen uit Hilversum zelf even winkelen. Ook doen veel winkels niet mee aan koopavonden en koopzondagen, hierdoor loopt de winkel een groot deel van de omzet mis en is de kans op sluiting veel hoger”.

Gaat de gemeente iets doen tegen de leegstand van winkels in Hilversum? Hoe krijg je het voor elkaar om alle nieuwe winkels die komen, ook daadwerkelijk te laten blijven? Als het aan meneer Levoleger zou liggen, wist hij het wel: alle huurprijzen en parkeertarieven omlaag!