De documentaire “King of the Cruise” is vanaf donderdag 12 december te zien in de Nederlandse bioscopen, waaronder ook het Filmtheater in Hilversum. De exclusieve voorpremière van de documentaire was op vrijdag 6 december te zien in het Filmtheater. Sophie Dros (29) is de regisseur van de documentaire. Deze film gaat over de fascinerende Schotse baron Ronald Busch Reinsinger, die ze volgt op zijn cruisevakantie. Dros: “Het hoogtepunt is dat je eigenlijk in iemands leven stapt. Het lijkt net alsof je even op bezoek bent. Ik vind het heel bijzonder dat je in een korte tijd zo iemand kan leren kennen.”

Reinsinger is een schatrijke Schotse baron en de hoofdpersoon in deze documentaire. Hij is een fascinerend persoon, volgens Dros. Hij loopt in een Schotse quilt over het dek van het cruiseschip. Daarnaast staat hij bekend om zijn mooie, bijna onwerkelijke verhalen. Reinsinger heeft heel veel namen, maar de mooiste vindt hij Baron. Hij wil daarom ook dat iedereen op de cruise hem aanspreekt met Baron.

De film begint met Baron die aan boord loopt van een grote, luxe cruise. Een medewerker aan boord maakt een foto van hem. Baron moet zwaaien van de fotograaf, maar nadat de foto genomen is, wil Baron dat de foto op een andere manier genomen wordt. Dit lijkt een klein deel van de film, maar Dros zegt dat dit kleine stukje Baron volledig samenvat. “Hij wil alles precies het tegenovergestelde.”

Op het scherm was er een interview met Sophie Dros. Ze zei: “Een idee voor een documentaire begint bij mij met iets dat ik totaal niet begrijp. Voor King of the Cruise zag ik een cruiseschip voorbij komen en ik dacht: ‘Waarom zou je ooit op cruise gaan?’ Ik denk nu dat het antwoord daarop kan zijn dat je nergens over hoeft na te denken. Voordat ik de documentaire ging maken, heb ik natuurlijk veel research gedaan, waaronder ook een researchreis op een cruise. Dit was me echt heel slecht bevallen, ik ben namelijk claustrofobisch. Om die reden ben ik eerst een jaar in therapie  geweest. Tijdens het maken van de documentaire was mijn redding dat ik heel hard aan het werk was. Op die manier had ik niet zo veel tijd om over andere dingen na te denken. Mijn fascinatie was het lezen van boeken en het kijken van films. Tijdens de research las ik een boekje en één specifieke zin is me bijgebleven: ‘Een Schotse baron in een quilt die vrouwen nakeek op een cruise.’ Deze Schotse baron leek me een heel interessant persoon. Vervolgens ben ik in contact gekomen met de auteur van dat boekje. Via de auteur heb ik de contactgegevens gekregen van Ronald Busch Reinsinger. Ik ben naar Schotland gereisd om hem op te zoeken. Het was best wel grappig want hij was eigenlijk heel verbaasd dat nog nooit eerder iemand naar hem toe was gegaan voor een documentaire. Hij vond het een goed idee en stemde gelijk in. Echter, hij vond het wel een beetje spannend.”

King of the Cruise heeft ook meegedaan aan IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam). Ze deden mee voor het IDFA Award for Best Dutch Documentary. De prijs daarvan is 7,5 duizend euro. Echter is de prijs gewonnen door Reber Dosky voor de documentaire “Sidik and the Panter”. Daarnaast heeft IDFA een speciale vermelding toegekend aan Maasja Ooms met de documentaire “Punks”.