Het is donker buiten en het is slecht weer, de miezer snijd langs je gezicht door de harde koude windstoten. Binnen is het warm en gezellig, de hout met bakstenen gecombineerde muur en de lange houten tafel omgeven door mooie schilderijen geven een warm en knus gevoel. De “Doe Het Niet Zelf avond” in Hilversum werd gehouden in AllArt.

Langzaam maar zeker druppelen er mensen het pand binnen, tot er een groep van veertien man is. Iedereen loopt druk heen en weer met borden en bestek om de tafel te dekken, op de achtergrond speelt een rustig jazz muziekje. Het lijkt bijna een soort toneelstukje. De ‘’Doe Het Niet Zelf avond’’ op negen januari 2020 werd gehouden in AllArt, de ontmoetingsplek in Hilversum.

Langzaam maar zeker druppelen de mensen het pand binnen tot er een groep van veertien man is. Druk lopen mensen met borden en bestek heen en weer om de tafel te dekken terwijl er op de achtergrond een rustig jazz muziekje speelt waardoor het als een soort toneelstukje lijkt. De gasten die binnenkomen stellen zich netjes voor aan elkaar, “Goedenavond ik ben Rina Wiggerts”, “Wat een mooie, oude naam, ik heet Melle.” “Ja, ik ken die naam nog van vroeger, Rina, zo heette een oud vriendinnetje van mij”, zegt Melle lachend.

Even later begint de avond pas echt, iedereen heeft zelf wat te eten meegenomen en had dat op de tafel geplaatst. Alle gasten kijken de tafel rond naar de mensen met wie ze de avond zouden doorbrengen en wat er allemaal te eten was meegenomen. Cupcakes gemaakt met champignons en geitenkaas, stokbroodjes met allerlei verschillende sausjes, een quiche en hartige appeltaart. “Hartige appeltaart, ik ben benieuwd hoe je dat voor elkaar hebt gekregen”, zegt een mevrouw genaamd Agnes Meijs, “Ja, ik heb het gecombineerd met geitenkaas en walnoten, dus dat brengt alles een beetje in evenwicht”, Betsy Pullen, die deze creatie in elkaar heeft geflanst. Voordat iedereen begint met eten komt er nog een mevrouw langs de tafel met een dienblad vol met zelfgemaakte soep. “Wil je misschien wat pompoensoep, het is wel een beetje pittig door de gember”, Marileen Fabels, “O, ja ik heb het nog nooit gegeten maar laten we het proberen”, Nick (19).

Na het avondeten stelt iedereen zich nog een keer uitgebreid voor en vertelt wat zijn of haar specialiteiten zijn en welke vraag ze hebben. De vragen die de mensen hebben lopen ver uiteen, van kernwoorden voor een website tot hoe krijg ik stabiele groepen bij mijn lessen. Ook de specialiteiten van mensen lopen ver uiteen, zo is één van de gasten een schrijver en waren twee anderen er voor de grootouders van het klimaat.

Een toeter klinkt dat de eerste ronde moet aankondigen, snel zoekt iedereen iemand op waarmee hij of zij een gesprek kan voeren. Het ene gesprek gaat over het ontwerpen van een logo en het andere gesprek gaat over het beginnen van een community. Na twintig minuten klinkt de toeter nogmaals en wisselt iedereen van gesprekspartner, dit gaat zo drie rondes door. Nadat de laatste toeter heeft geklonken gaat iedereen weer aan de grote houten tafel zitten waar iedereen mag vertellen waar ze het over gehad hebben. Een aantal mensen hebben goede ideeën gekregen en bedanken elkaar daarvoor. De avond sluit zich af met een applaus waarna iedereen langzaam vertrekt, vanuit de warmte weer de kou in.