HILVERSUM – Hagel, sneeuw en zelfs onweer weerhield een trouw clubje Hilversummers niet om naar de lezing van de enige echte Maroeska Metz te komen. Langzaam druppelden wat doorweekte mensen Boekhandel Voorhoeve binnen en namen plaats op de zachte, gekleurde stoelen. Een stapeltje exemplaren van het nieuwe kookboek ‘Hoe dan?!’ van Maroeska schitterden op een houten tafeltje. Koffie werd geschonken, de beamer projecteerde de eerste slide en Maroeska stond klaar om haar lezing te openen.

“We zitten hier voor mijn presentatie van het kookboek ‘Hoedan?!’ en ik ga jullie vertellen hoe ik op het idee ben gekomen en wat nou eigenlijk de geschiedenis van mijn werk is”, zei Maroeska ter opening van de lezing. “Natuurlijk ga ik ook wat dingen vertellen over Heel Holland Bakt als jullie dat willen!” De beamer projecteerde een foto van Maroeska op het beeld terwijl ze aan het lassen was en ze droeg een grote helm ter bescherming. “Sommigen van jullie weten het waarschijnlijk al, maar ik ben een ontwerper. Je kan mij dan ook kennen van meubels en dergelijken. De afgelopen jaren heb ik mij op vele manieren creatief geuit en mijn kookboek is daar ook een onderdeel van.”

De sfeer in de boekhandel was warm en relaxed en het publiek mocht Maroeska onderbreken voor vragen. Ze vertelde dat haar kookboek een combinatie is van haar twee passies: koken en ontwerpen. Ze bedacht het concept voor het boek, experimenteerde met smaken, herontwikkelde recepten en fotografeerde alle gerechten als moderne stillevens. Het kookboek zag ze als creatief uitstapje als kunstenaar. Niets meer en niets minder. Ook zei ze dat ze al eerder een bakboek had gemaakt toen ze als beeldhouwer afstudeerde aan de Rietveld Academie met een expositie van eetbare beelden.

“Ik heb er tien jaar over gedaan om dit kookboek tot stand te brengen en zie het bijna als een soort levenswerk. Het bijzondere aan dit kookboek is dat er bij elk gerecht een QR-code staat die je met je telefoon kan scannen waardoor je een kort filmpje ziet. In de filmpjes laat ik kort zien hoe je het gerecht maakt, het is een leuk extraatje waar ik ook weer veel tijd in heb gestoken.” Het publiek reageerde erg verbaasd en verrast waardoor Maroeska besloot een kookboek rond te laten gaan zodat iedereen het kon uitproberen. Mobieltjes werden uit de tassen gehaald en QR-codes werden gescand, iedereen was verrast door het nieuwe kookboek van Maroeksa.

 

Na het verhaal over hoe het kookboek tot stand was gekomen was het tijd om over Heel Holland Bakt te praten. “Door Heel Holland Bakt ben ik eigenlijk een soort bakker 2.0 geworden”, vertelde Maroeska. “Natuurlijk kon ik al bakken, maar ik heb ontzettend veel geleerd.” Er werden vragen uit het publiek beantwoord en Maroeksa vertelde enthousiast over haar ervaringen.

Een van de laatste vragen ging over de negatieve reacties die ze soms ontvangt van mensen die het oneerlijk vinden dat ze mee doet. “Het klopt dat er wat mensen zijn die het oneerlijk vinden dat ik mee doe aan Heel Holland Bakt. Gelukkig zijn het maar een handje vol mensen, maar in het begin heb ik er wel even mee gezeten. Ik ben met mijn zestig jaar gemiddeld bijna twee keer zo oud als de andere kandidaten en heb letterlijk en figuurlijk een bak ervaring. In 2007 ben ik al begonnen met het maken van mijn kookboek, daarnaast is mijn deelname aan Heel Holland Bakt van tevoren gemeld. Ik doe mee om mijn grenzen te verleggen en om nieuwe te dingen te leren. Gelukkig krijg ik ook veel positieve reacties en kan ik best tegen een stootje.”