In Hilversum dreigt een overaanbod van horeca te ontstaan. De afgelopen jaren is het aantal horecagelegenheden ruim toegenomen doordat de vele leegstaande winkelpanden met horeca zijn opgevuld.

Het aantal horecazaken groeide in Nederland de afgelopen tien jaar met 13 procent. Ook in Hilversum zijn er tientallen zaken bijgekomen, vooral lunchrooms en koffiezaken. De gemeente laat leegstaande winkelpanden vaak opvullen met horeca, waardoor een overaanbod ontstaat. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft haar twijfels hier over: “Op korte termijn lijkt dit vaak een goede oplossing, maar de vraag is of er wel behoefte aan meer horeca. Als je kijkt naar levendigheid van de stad dan raakt de balans weg.” De KHN vindt dat men hier iets aan moet doen: “Wij vinden dat de politiek hierop moet letten, op dit moment lijkt het er namelijk vaak op alsof de politiek zich verschuilt achter het bestemmingsplan, waarvan technisch heel veel mag. En dat ze er dus niks aan kunnen doen.’’ De KHN vindt dat te veel aan horeca niet alleen een probleem is van de horeca, maar ook van de gemeente. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen roept de KHN provincies dan ook op om regie te pakken en wildgroei van horeca tegen te gaan.

Echter vindt niet iedereen dat de gemeente moet ingrijpen, zo verteld Kami Ararsth, horecaondernemer en eigenaar van Juice Republic: “De hoeveelheid horeca in Hilversum veroorzaakt geen problemen voor de bewoners dus de gemeente hoeft hier ook niets aan te doen, het is niet hun verantwoordelijkheid. Als de bewoners van Hilversum een breder aanbod van kledingwinkels willen, kunnen ze gewoon een dagje naar Amsterdam gaan.”