HILVERSUM – Dromen, iedereen doet het. Maar vaak vergeten we wat we hebben gedroomd.  Meditatie en therapieën kunnen helpen om je dromen te onthouden en ze te sturen. Tonny Maas geeft deze trainingen ook in Hilversum.

“Mijn naam is Tonny Maas, ik ben 58 jaar en eigenaar van Rang Zhin. Ik ben sinds mijn 23e al bezig met dromen. Ik heb heel veel droomgroepen begeleid voor een lange tijd. Ik heb hen begeleid om meer helderheid in hun dromen te krijgen. Sinds 2000 ben ik ook leerling van de Tibetaan Tenzin Wangyal. Hij richt zich op helder dromen en helder slapen, maar vooral om je spiritueel te ontwikkelen in je slaap. Als je op een diepere plek komt in jezelf, kom je op een rustige plek. Mijn meditatie richt zich vooral op de dingen waar je last van hebt, dat je daar doorheen prikt en je leert om daar minder op te focussen. Zo kom je anders in het leven te staan. De naam Rang Zhin is Tibetaans. Het betekent spontane verschijning. Dat vond ik wel passend. De naam geeft precies aan waar het uit voortkomt.”

Passie

“Ik heb onder andere Pedagogiek en Creatieve Therapie gestudeerd. Naast gewone meditatie heb ik ook een andere opleiding gedaan, de Drie Deuren Opleiding. Die methode is er helemaal op gericht dat je door het naar binnen te gaan je naar je lichaam en geest leert luisteren. Dan ontdek je meer ruimte binnenin. De opleiding is erop gericht dat je 63 spontane veranderingen realiseert in je leven. Dat is veel! Je moest op een andere manier gedrag vertonen in een situatie. Ik merkte dat ik spontaan ander gedrag vertoonde. Ik dacht toen, ik begin een centrum! Verder heb ik ook pedagogiek en creatieve therapie afgerond. Ik heb trainingen genomen die bedacht zijn door onder andere Carl Gustav Jung. Ook heb ik Boeddhistische filosofieën bestudeerd. Dromen is altijd mijn passie geweest. Als kind was ik al veel bezig met dromen. Ik heb altijd heel goed mijn dromen kunnen onthouden. Ik had als kind ook heldere dromen, dat je je bewust wordt dat je droomt. Ik vond dat zo leuk. Ik ben er niet meer mee gestopt.”

Helder dromen

“Ik geef trainingen over dromen en hoe je beter kunt slapen. Zo leer je je beter te concentreren. De trainingen hebben in ieder geval een effect in het omgaan met. Het leert je om op een andere manier aandacht te hebben. Je ontkent iets niet, maar je leert met ademhalen en contact met je lichaam dat het probleem zich oplost. Helder dromen is dat je wakker wordt in je droom, je wordt bewust van je droom. Zo kun je je droom sturen! De fases van het helder dromen is dat je wakker wordt in je droom, daarna zou je het kunnen sturen. De meeste mensen die beginnen met helder dromen gaan vliegen, dat is leuk. Als je helder hebt gedroomd herinner je het. Je kunt dromen onthouden makkelijk aanleren, maar het heeft aandacht nodig. Als je je droom direct opschrijft als je iets hebt gedroomd en dat elke dag volhoudt, dan leer je het steeds beter te onthouden. In je droom is er veel meer ruimte, er zijn veel meer dingen mogelijk. Je kunt met het helder dromen je stress reduceren, je wordt zelfverzekerder en het beïnvloedt je gezondheidssysteem. Het heeft echter niet altijd hetzelfde effect. Mensen van de vorige cursussen hebben me wel verteld dat het effect had, ze raakten minder erg in paniek en kwamen meer tot rust. Toch is het echt helder dromen niet makkelijk. Het kan wel, maar je moet ermee beginnen en doorzetten.”

inartikel

Tips

“Zorg voor slaaphygiëne, eet weinig, drink niet te veel alcohol en zorg dat de kamer koel is voordat je gaat slapen. Een klein lichtje naast het bed zetten helpt ook, dat herinnert je aan het licht vanbinnen. Je kunt ook mediteren voordat je gaat slapen, dat geeft meer kans om je dromen te onthouden en te gaan dromen. Een droom is eigenlijk net een toneelstuk. Je komt er binnen, je leert de omgeving en de personen kennen. Er ontwikkelt zich een verhaal en een plot. Dan ontvouwt het plot zich en gaat het verder. Dromen krijg je door een sterkte van een gevoel en associatie. Als je bijvoorbeeld een blij gevoel krijgt, denk je misschien terug aan je vrolijke kindertijd. Bij een nachtmerrie ontvouwt het plot zich niet. Er komt geen oplossing. Dromen en je dagelijkse leven staan niet ver van elkaar af. Wanneer je nachtmerries hebt, kun je iets in je leven hebben wat vastloopt dus. Vaak herinneren mensen zich hun nachtmerries wel in plaats van hun dromen. Eigenlijk moet je in je nachtmerrie het donkere in de ogen kijken. Op het moment dat je in staat bent om het te confronteren, dan kom je erachter wat het angstige nou is. Dromen krijgen vaak geen aandacht. Dat is jammer, soms kan het je een richting geven. Dromen zijn heel krachtig. Je moet ernaar leren luisteren.”

Geïnteresseerd in een cursus? Kijk op www.rangzhin.nl voor meer informatie.