Ruim tweehonderd deelnemers zijn vorige week vrijdagavond begonnen aan de Kennedymars in Hilversum. Hierbij lopen de deelnemers 80 kilometer binnen 20 uur. Volgens Court Peeters, voorzitter van de sportvereniging De Lange Afstand Tippelaars, blijven mensen meedoen vanwege het buiten zijn, het hebben van een sportieve uitdaging en het samen lopen met andere deelnemers.

De deelnemers van de Kennedymars staan met zijn allen verzameld voor de Gooise Atletiek Club. Bijna alle wandelaars dragen gele hesjes, zodat ze ook in het donker te zien zijn. Ook hebben velen een lampje op hun hoofd, zodat ze ’s nachts de weg kunnen zien

Tijdens de mars gaat er ook een bus mee. In deze bus liggen de spullen van de deelnemers. Twee mannen laden alle tassen in die de lopers aan hun overhandigen. Naast de spullen van de deelnemers staan er plastic bakken in de bus die gevuld zijn met klaargemaakte boterhammen.

De deelnemers lijken elkaar te kennen. Ze begroeten elkaar bij naam en staan in groepjes met elkaar te praten. “Dat is ook een van de redenen waarom ik meedoe. Je maakt hier heel veel vrienden”, vertelt Jannie Bos (64). “Ik vind het hartstikke leuk. Wandelen is een hobby van mij.” Ze vertelt dat het de 74Kennedymars is waar ze aan meedoet. Na vele kilometers gelopen te hebben heeft Jannie het altijd nog steeds naar haar zin. “Je stelt je in op de afstand die je loopt. Het heeft geen zin om te denken ‘ik heb er geen zin meer in’, want daarvoor ben je niet gestart.”

De deelnemers komen uit allerlei verschillende plaatsen in Nederland. Zo zijn er deelnemers uit Noord-Brabant en uit Friesland. Jan van Maren (72) komt uit Woerden. Dit is de eerste keer dat hij meedoet aan de Kennedymars in Hilversum. Toch kent hij hier een aantal mensen van andere lopen waar hij in het verleden aan meedeed. Hij loopt veel en wilde daarom ook meedoen aan de Hilversumse Kennedymars. “De eerste keer is altijd even wennen en ik weet dat het moeilijk zal worden, maar ik heb ervoor getraind. Gewoon lekker lopen en dan zie ik het wel.”

Een mannenstem komt over het geluid van het geklets uit. Iedereen stopt met praten en luistert aandachtig. De man vertelt dat de start een kwartier later plaatsvindt omdat nog niet alle deelnemers aanwezig zijn. Deze zitten namelijk nog in een trein die elk moment kan arriveren.

Sjaak Jansen (71) vindt het niet erg om wat langer te wachten. Hij vertelt dat hij het heel gezellig vindt, maar hij heeft ook zin heeft om te vertrekken. Jansen doet al 30 jaar mee aan de Kennedymars. Hij omschrijft het als een gewoonte. Hierdoor kent hij ook veel andere wandelaars. Jansen heeft geen moeite met het lopen. “Ik loop van koffie naar koffie. Daar, bij een rustpunt, praat je weer even met degenen die er dan zitten. Je hebt allemaal een verschillend tempo, maar je treft wel steeds dezelfde mensen die hetzelfde tempo als jij hebben.”

Niet alle deelnemers kennen andere aanwezigen. Roos (53) heeft wel eens eerder meegedaan aan een Kennedymars, maar niet in Hilversum. Hij vertelt dat het hem niet interesseert om andere deelnemers te leren kennen. “Ik kom voor het lopen, niet voor het sociale.” Lopen is niet zijn hobby, maar hiermee bereid hij zich voor op de marathon die hij van plan is te gaan lopen. Hij noemt de Kennedymars een opwarmertje. “Na het wandelseizoen begin ik met hardlopen voor de marathontraining.”

Een megafoon begint iets na 10 uur ‘s avonds luid te piepen. De deelnemers worden stil en luisteren naar de speech die wordt gegeven door de organisatie van de Kennedymars. De achterbak van het busje wordt als podium gebruikt. De man die de megafoon vasthoudt vertelt dat nog niet iedereen er is, maar dat hij wel alvast met zijn praatje begint. Eerst reikt de organisator een aantal prijzen uit voor deelnemers die al jaren meelopen. Zo worden er twee diploma’s gegeven aan deelnemers die al 25 jaar meelopen. Vervolgens ontvangt Aaf Peters een diploma. Ze loopt al 34 jaar mee, wat dus alle Hilversumse Kennedymarsen zijn. Na de overhandiging van de diploma’s, vertelt de man nog wat praktische informatie over de wandeling. Hij eindigt zijn speech met “voor iedereen een goede tocht en iedereen veel succes gewenst!”

De deelnemers die later binnenkwamen geven hun spullen op het laatste moment aan de mannen bij de bus. Het moment van vertrek nadert, dus iedereen neemt afscheid van hun familie en vrienden. Een meisje met haar hardloopschoenen aan geeft haar zusje een knuffel en ze zeggen elkaar gedag. Een man geeft zijn vrouw een knuffel en geeft hun hond een aai.

De deelnemers vertellen elkaar dat ze vertrekken. De lopers starten met de Kennedymars. Langzaam loopt het plein leeg. Als groep lopen ze met een fors tempo weg, onder luid gepraat en gelach.

De mannen die de bus tijdens de Kennedymars besturen, blijven als enige achter. Ze willen van elkaar weten wie als eerst begint met rijden. Wanneer uit de discussie eindelijk de eerste chauffeur van de avond wordt gekozen, vertrekken de mannen met de bus. Ze rijden achter de groep aan die ondertussen al een stip vormt in de verte.