HILVERSUM – Het Dudok Architectuur Centrum organiseert een rondleiding door de wijk Over het Spoor op zondag 30 september. Onder leiding van Norman Vervat (33), een ervaren gids en kunsthistoricus, kan iedereen zien hoe de ontwerpen van architect Dudok (1884-1974) de tijd hebben doorstaan.

Volgens Vervat is het nu de tijd voor de route. “Wij zijn natuurlijk het Dudok Centrum,” zegt Vervat, “dus het gaat over architect Dudok. In de wijk Over het Spoor staat redelijk veel van Dudok, dat is één ding, maar daarnaast zijn er een aantal grote nieuwbouwprojecten in het gebied. Oude fabrieken hebben een nieuwe functie gekregen en een aantal gebouwen zijn gesloopt. Daar komen dan nieuwe appartementen en dergelijke. Dus er is veel reuring in dat gebied en daarom is het juist nu leuk om daar iets mee te doen.”

Het doel achter de rondleiding is dan ook om een combinatie te laten zien van oud en nieuw. “Om de mooie oude panden van Dudok en de oude fabriekspanden te laten zien, maar ook om te laten zien wat er nu gebeurt,” aldus Vervat.

De wandeling duurt anderhalf uur en wordt door een gids begeleid. De eerste wandeling vindt plaats op 30 september om 15.00 uur. Op 13 oktober zal de tweede wandeling plaatsvinden en vervolgens zal het een maandelijks tochtje worden. De route biedt vele inzichten over wonen tussen 1920 en 2020.

Foto: Willemijn Gigase

“Ik ben heel benieuwd hoe de mensen het gaan vinden. Het is een wat ruiger stukje Hilversum met al die oude fabriekspanden, het is niet direct mooi, maar wel heel interessant,” aldus Vervat.