Vroeg werd ik wakker en ik moest schaterend lachen. De fractie van Hilversum is van acht naar zeven leden gegaan door het vertrek van Henk Blok en Pieter Broertjes maakte de perfecte grap door grappig bedoeld te zeggen: “Dat betekent dat de fractie Hart voor Hilversum nu nog bestaat uit zeven leden. Ik wens de heer Slingerland (fractie-voorzitter Hart voor Hilversum red.) succes en ik hoop niet dat het verhaal van de zeven negertjes, zoals we dat vroeger…”, waar hij tijdens zijn grap meteen werd onderbroken door gelach en beklag.

Het was de perfecte grap: een goede vergelijking met als vergelijkingsmateriaal een zeer beladen thema (het lied van de tien negertjes). Hij kon ook kiezen voor iets minder beladen, maar dan is het geen grap: maar een vergelijking. Want een vergelijkingsgrap bestaat altijd uit iets wat buiten proportie is.

Maar nee, dat snapten de jankers op Twitter en Facebook niet. Zij waren “geschokt”. En zoals ik normaal vind – zoals wij eigenlijk allemaal in Nederland dat normaal zouden moeten vinden – ga ik het debat aan met deze jankers. Ik dacht nog dat mijn huidskleur (neger) hierbij zou helpen, omdat zij tenslotte denken dat zij met dat gejank “mijn soort mensen” verdedigen.

Ik probeerde dit bij Lynn Fokkens, één van de twitteraars die op de publieke tribune het ‘schandaal’ moest aanschouwen, zonder succes. Ik vroeg haar vriendelijk uit te leggen waarom de grap van de burgemeester racistisch was. Lynn antwoordde: “Het gebruiken van het n-woord (neger red.) is racisme. Als ik je dat moet uitleggen sta je duidelijk aan dezelfde kant als Broertjes en ga je alles wat ik je probeer te vertellen ontkennen en racistische daden en uitspraken blijven verdedigen. Dus ik ga de moeite er niet voor nemen.” Aha! Ze weigert een debat met iemand met een ander standpunt: dat is 1. Ze weet al van te voren dat ik al haar argumenten zal ontkennen: dat is 2. En ze zal dan ook niet de moeite nemen voor zo’n racist als ik (ook al ben ik zelf een neger), dat is 3.  Maar wat moet ik hierop antwoorden? Ik besloot humor toe te passen: “De moeite niet nemen? Typisch negers. Erg lui.” Ik kan vertellen dat Lynn dat niet leuk vond om te horen van een collega neger.

Vervolgens werd ik overspoeld door allerlei blanke mensen die mij als neger gingen uitleggen hoe racistisch de uitspraak wel niet was van de burgemeester. De ironie! Ik heb hen niet nodig om mijn slachtofferschap aan te wakkeren. Zij zijn zelf de racisten door stelselmatig continu negers, voordat zij überhaupt de tijd krijgen om voor zichzelf op te komen, te verdedigen. Rebekka Timmer die continu online opkomt voor minderheden was in geen velden of wegen te bekennen en zij was aanwezig. Ze zei er geen woord over in haar afscheidsbetoog die meteen daarna plaatsvond. Rebekka stond alleen te springen bij Zwarte Piet voor eigen publiciteit, maar op het moment suprême maakte ze zachtjes (wat niet te horen was op de live stream) wat klaaggeluidjes zonder enkele overtuiging. Maar online had zij de grootste bek, om weer te laten zien hoe erg zij begaan is met de menssoort ‘neger’.

Maar laat ik objectief blijven, ook Pieter Broertjes heeft mij boos gemaakt. Maar niet omdat de grap racistisch zou zijn, maar omdat meneer de burgermeester niet de ballen had zijn grap af te maken én te verdedigen, want dat zou een goede leider doen: verantwoordelijkheid nemen voor zijn daden en zich niet meteen excuseren voor een onschuldige grap en zich achteraf verstoppen voor de media en via de gemeente laten weten dat de grap “onhandig” was.