De gemeente Hilversum heeft recent voorstellen gedaan voor verduurzaming in het kader van het nieuwe Europese klimaatakkoord. Deze zijn nodig vanwege de strengere regels die de Europese Unie gesteld heeft, maar ik vrees dat het Hilversumse erfgoed straks onherstelbaar aangetast wordt.

Een van de wijken waar verduurzamingsplannen voor zijn is Tuinwijk-Oost. Deze klassieke volkswijk is nog ontworpen door de bekende architect Willem Dudok en staat bekend om zijn karakteristieke daken op de woningen. Panelen op de achterdaken zijn al goedgekeurd, zolang dit het uitzicht niet aantast. Nu is de gemeente echter ook bezig om plannen te maken om op de voordaken panelen te plaatsen. En dit is absoluut een aantasting van het aanzicht! Natuurlijk is verduurzaming een goed initiatief, en met de nieuwe strengere regels van het klimaatakkoord moeten er nu eenmaal een paar dingen veranderen in onze gemeente. Maar veel historische gebouwen moeten er nu ook aan geloven. Deze gebouwen hebben de status van erfgoed omdat de originele bouwkundige elementen zijn bewaard. Met hightech toevoegingen als zonnepanelen tast de gemeente die status behoorlijk aan. Stel je eens voor dat we de Domtoren in Utrecht volhangen met zonnepanelen: ik zie de protestgroepen al langs de grachten marcheren.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet tegen verduurzaming of groene energie. Als we willen dat de planeet over zestig jaar nog bewoonbaar is, zonder dat we rondlopen in ruimtepakken om nog naar buiten te kunnen, zullen we toch iets moeten doen om dit te realiseren. Maar ik vind niet dat we oude historische gebouwen en woningen die als erfgoed worden beschouwd hiervoor moeten gebruiken. Daarnaast zijn er voor de bewoners van deze gebouwen vaak meer nadelen dan dat ze zich realiseren. Van zonnepanelen wordt gezegd dat je de investering, wat toch wel een aardig bedrag is, terugverdiend doordat je direct bespaart op de kosten van je stroomrekening. De realiteit is dat het 6 tot 10 jaar duurt voordat je de aanschafkosten eruit hebt en ook werkelijk gratis stroom gebruikt. Dan is er ook nog het brandrisico. In 2018 waren er 21 geregistreerde branden veroorzaakt door gebrekkig geïnstalleerde panelen. Het luistert dus nogal nauw met wie je in zee gaat wil je niet eindigen met een hoopje as in plaats van gratis groene warmte. Verder is er nog het feit dat de zonnepanelen regelmatig schoongemaakt moeten worden omdat ze anders niet maximaal functioneren. Stel je maar voor dat je wekelijks weer een paar mussen van je paneel af mag schrapen. Zeker in een stad met veel ouderen als Hilversum zal het onderhoud niet altijd eenvoudig zijn. Ik zie mijn opa van in de tachtig liever niet op een wankele ladder staan om even zijn paneel te schrobben.

Kortom zonnepanelen zijn prima maar informeer je goed over de daadwerkelijke kosten en de risico’s. En plaats ze alsjeblieft niet op historische gebouwen en woningen. Er zijn echt genoeg open ruimtes en moderne gebouwen waar zonder problemen of bezwaren panelen geplaatst kunnen worden.