HILVERSUM – Redacteur Michael Laugeman deed mee aan een proefduik van Onderwatersport Vereniging Hilversum. Het doel van de proefduik was om mensen kennis te laten maken met de onderwatersport. “Nieuw bloed is altijd welkom,” aldus Ilona van den Brink.

Op uitnodiging van Onderwatersport Vereniging Hilversum heb ik voor het eerst in mijn leven een duik gemaakt met perslucht. Bij binnenkomst werd ik vriendelijk en gastvrij ontvangen door de instructeurs van de duikopleiding. “Hartelijk welkom, neem plaats aan tafel. We gaan zo beginnen met de uitleg van de proefduik,” kondigde Ilona van den Brink aan. Voordat ik het water in mocht, werd mij gevraagd om een gezondheidsverklaring af te leggen. Aansluitend kreeg de groep een voorlichting van de hoofdtrainer en instructeur Ilona van den Brink. Als je ervoor kiest om lid te worden bij OSVH moet je binnen twee tot drie weken medisch gekeurd worden. Om je brevet te behalen is er een tijdsinvestering nodig. Na zes theorie- en zeven praktijklessen wordt er een schema gemaakt voor drie maanden waarin praktijk en theorie elkaar afwisselen. Het duiken in binnenwater is van eind oktober tot en met maart. In april beginnen de buitenwater lessen. Door deze uitleg kreeg ik meer inzicht hoe de duikopleiding eruitziet.

Na deze voorlichting werd mij gevraagd om naar de kleedkamers beneden te gaan en vervolgens te verschijnen in mijn zwarte zwembroek aan de rand van het ietwat koude zwembad. Bij de kant aangekomen kreeg ik een snorkelsetje, mijn vinnen moest ik gaan zoeken in een grote bak. Onder leiding van de vriendelijke instructeur Bart Ruisch ging ik baantjes trekken en snorkelen. Zo kon Bart ook zien wat mijn zwemniveau is. Mijn zwemniveau was prima en Bart was onder de indruk. Na het snorkelen kreeg ik een zwaar duikpak aangereikt voor de eerste duik van mijn leven. Zelf vond ik het spannend, omdat het totaal onbekend voor mij was. Toen ik mijn duikpak aanhad, ging ik samen met mijn instructeur aan de kant van het zwembad zitten. Ik keek Bart aan in zijn ogen en hij gaf mij een gerust gevoel. Bart vertelde mij hoe je het best veilig kan duiken. Hij legde uit dat ik iedere halve meter mijn oren moest klaren, zodat de druk van buitenaf op het trommelvlies gelijk wordt gemaakt met de druk van binnenuit. Dit kan doormiddel van je kin te bewegen of je neus dicht te knijpen. Om twee meter diep te komen, moest ik stapsgewijs rustig aan naar de bodem zakken. Na deze uitleg heb ik samen met Bart een halfuur gedoken. Na de duik vertelde Bart dat ik het goed had gedaan.

Door de goede uitleg vooraf en de goede begeleiding tijdens mijn duik heb ik erg genoten van deze nieuwe ervaring. We sloten de avond af met een evaluatie onder het genot van een biertje.