HILVERSUM – Knuffelen met een kat en tegelijkertijd een kopje koffie drinken in een café. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar in veel steden bestaat het al. Het kattencafé is een wereldwijd fenomeen en heeft ook zijn weg naar Nederland al gevonden. In Amsterdam opende het eerste café in 2015 en sindsdien zijn er in verschillende steden crowdfunding acties gestart voor soortgelijke horecagelegenheden. Zo ook in Hilversum. Angie van Ek, bij haar vrienden beter bekend als the crazy cat lady, is een crowdfunding actie gestart voor Kattencafé Hilversum.

Het idee van een kattencafé in Nederland heeft Angie altijd al aangesproken. Ze heeft dan ook de crowdfunding van het eerste café in Amsterdam gesteund. “Ik heb 30 euro gedoneerd. Zelf was ik nog aan het studeren en na mijn studie had ik het met mijn vriend over mijn grootste dromen. Ik vertelde hem dat ik een eigen kattencafé in Hilversum zou willen beginnen en hij reageerde: ‘Nou, dan doen we dat toch gewoon.’ Zodoende zijn we gestart met een eigen crowdfunding actie.”

Na ongeveer 2 weken heeft Angie al een flink gedeelte van het bedrag bij elkaar, maar het is lastig te zeggen of de actie op schema ligt. “Er is niet echt een schema. Zelf heb ik ook de vraag gesteld aan een adviseur van voorjebuurt.nl, de site waar we de actie hebben lopen. Momenteel zitten we op 39 procent en we hebben nog ongeveer 40 dagen. Ik zie het niet somber in. Het moet nog kunnen lukken.”

Als echte Hilversumse, geboren en getogen, heeft Angie voor de locatie haar zinnen gezet op het centrum. “We hebben ook al rondgekeken voor locaties. Momenteel staat er veel leeg, dus het moet lukken. Hilversum wordt nu zo mooi gemaakt en straks zijn we weer helemaal bruisend. Als Hilversum een grote stad wil worden, moeten we ook een kattencafé hebben. Dat hoort er helemaal bij.”

De hoeveelheid katten in het café zal afhangen van de locatie. Hoe groter, hoe meer katten. “Misschien zes, acht of twaalf katten. Het liefst wil ik het klein houden voor de ontwikkeling van de katten. Wel gaan we ze allemaal uit het asiel halen, als het eenmaal zover is. Ik vind het erg belangrijk dat deze katten ook een plekje kunnen krijgen. Het asiel zit al zo vol en de katten die daar zitten zijn gewoon ook hele coole katten.”