Gisteren, zondag 5 november, vond de zesde editie van “Meent, Maak Je Mooi” plaats. Dit is voor en door vrouwen uit en rond de Hilversumse Meent. De door vrijwilligers georganiseerde ladies day is een tweejaarlijks verschijnsel. Op deze dagen kunnen geïnteresseerden een workshop volgen, eerste- en tweedehands kleding kopen, socialiseren en meer. Dit gebeurt allemaal in wijkcentrum de Kruisdam en deze keer was de redactie er ook bij.

“Meent, Maak Je Mooi,” begint al met een rode loper, nog voor je het gebouw binnen bent. Vlak voor het gebouw is een poster te zien van het evenement. Samen met de rode loper, is het zo duidelijk genoeg dat dit is waar je moet wezen. Bij binnenkomst staat er haast een begroetingscomité klaar. Een van de leden van het begroetingscomité is ook meteen de organisator, Lisette Stins. De vrijwilligers kun je herkennen aan de buttons die zij allen hebben opgespeld.

Vlak voor de ingang staat een tafel vol mooi ingepakte cadeau’s. “Wat dat is? Dat zijn de prijzen voor de loterij!” antwoordt Stins. Wat blijkt dus dat alle cadeau’s gedoneerd zijn. “Tja, een mevrouw had haar kast uitgeruimd en toen kwam ze hier mee. Er is zoveel dat er genoeg is voor twee loterijen.”

De ruimte waar het evenement plaatsvindt is niet groot, maar er is wel handig gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. Door de ruimte zijn meerdere stalletjes verspreidt, ieder verkoopt weer net iets anders. Zo liggen er nieuwe dameskleren, tweedehands kinderkleding, zelfgemaakte paaskaarten en nog meer.

Naast het koopaanbod, is er ook een aanbod van activiteiten en workshops. “Het is echt een gezellige lady’s day geworden, niet ‘alleen’ een ruildag. Het is steeds groter geworden,” klinkt Stins enthousiast. Bij binnenkomst krijg je een nummer waarmee je gratis een hapje aan de bar kunt halen omdat er deze keer geen catering is. Dat blijkt ook niet nodig te zijn geweest, nadat aan Stins gevraagd is om de complimenten aan de chef te doen. Afgezien van de hapjes die bij de bar te verkrijgen zijn, loopt er ook iemand rond met verschillende soorten soep en bladerdeegstengels met kaas. De organisator krijgt veel complimentjes, maar er wordt ook veel van haar gevraagd. Zo is zij een soort “leider” geworden.

“De meeste activiteiten in de buurt zijn gericht op ouderen. Die gaan dan klaverjassen, dammen, noem maar op. Dit is dan juist voor alle leeftijden toegankelijk. Verder helpt het ook de vrouwen in de buurt met elkaar te verbinden,” Stins klinkt tevreden wanneer ze hierover vertelt. Als ze om zich heen kijkt, begrijp je ook waarom. Om de zoveel tijd komt er weer iemand binnenlopen. Soms is het een vrouw in haar eentje, maar soms lopen er net drie generaties naar binnen. Een gezellig dagje uit voor oma, mama en kind.

De aanwezigen maken het zichzelf gezellig met soep en kleine hapjes. Een paar jonge meisjes kijken naar alle kleren die er voor het oprapen liggen, maar hun moeder waarschuwt hen er al snel tegen: “Ik heb het jullie nog zo gezegd, twee per persoon. Nu hebben jullie dus pech.”

“Meent, Maak Je Mooi” duurt van 12:00 uur tot 16:00 uur en lijkt deze editie weer meer mensen dan vorig jaar bereikt te hebben. De helft van de opbrengst van de kledingruil gebruikt de groep om iets leuks te doen voor het evenement en de andere helft gaat naar stichting Kinderen in Nood. Alle overgebleven kleren gaan ook naar de stichting.