In de Diependaalsekerk staat een grote verlichte kerstboom op een pleintje met tafels en stoelen eromheen. Kletsende mensen, jong en oud. De kerk is omgetoverd tot een heuse kerstmarkt. Alle activiteiten op de markt zijn gratis. Van pannenkoeken eten tot een kerstoutfit uitzoeken, er is van alles te doen. Bij binnenkomst krijgen de bezoekers een knipkaart waarmee ze kunnen deelnemen aan alle activiteiten. Het is de tweede keer dat de Diependaalsekerk en Vitamine G een kerstmarkt organiseren.

De kerstmarkt is gratis en wordt zonder winstoogmerk gehouden. Maurice de Jong, medewerker en organisator van de markt: “De activiteiten op de kerstmarkt zijn gratis omdat ze worden gesponsord door de leden van de kerk. We denken dat het leuk is om de activiteiten voor iedereen beschikbaar te stellen, waarbij het niet uitmaakt of je een ruime portemonnee hebt of niet. We kunnen hier allemaal hetzelfde doen, we zijn allemaal gelijk. Niet iedereen weet waar kerst over gaat, voor ons gaat het niet over kerstbomen en kerstmannen. We willen graag op een vrijblijvende manier laten zien wat het voor ons betekent.”

De kraampjes worden bemand door lachende vrijwilligers, een van de vrijwilligers is Rob Versteeg. Versteeg: “Ik heb altijd een bakkerij gehad op de Bosdrift, in de kerk kom ik al veertig jaar.” Op een zilver dienblad liggen stukjes cake met slagroom en een marsepeine sterretje. Op de achtergrond klinkt er geroezemoes van allerlei kletsende mensen. Hij vertelt dat dit de reden is dat hij bij het kraampje staat, waar de bezoekers hun eigen gebakjes maken. “Na het maken van de gebakjes mag men ze gratis mee naar huis nemen. Het idee is dat als ze het vanavond of morgenochtend opeten, dat ze dan nog even terugdenken aan het geheel hier,” aldus Versteeg. Hij staat overigens niet alleen bij het kraampje, maar samen met Barthold Reinders. “De hele kerstmarkt is eigenlijk een soort geschenk aan de hele wijk, maar heel Hilversum is welkom. Mensen mogen gewoon gratis eten en drinken. Het wordt door onszelf bekostigd”, vertelt Reinders. Versteeg vult aan dat er in de buurt veel oudere mensen wonen die voor zichzelf nooit allemaal lekkers zouden halen. Hij vertelt: “We maken een praatje met de mensen en ze zien de kerk vanbinnen. Ook zien ze mensen die in de kerk komen zoals wij: Eigenlijk hele doodgewone mensen. De bezoekers die nog nooit in een kerk zijn geweest, krijgen toch een ander idee. Ik denk dat ze er morgen anders over denken dan gisteren. Natuurlijk zijn er ook hele strenge kerken waar niets mag, maar zo streng zijn wij niet. Het is naar buiten toe laten zien van: ‘Dit zijn we, dit doen we en zo zien we eruit.’ Valt allemaal wel mee hè.”

De ruimte vult zich ondertussen met steeds meer mensen die zich verzamelen op het gecreëerde terras rondom de kerstboom. Iedereen heeft drinken gekregen, van glühwein tot koffie of iets fris. Onder het grote kruis aan de muur en de glas-in-lood ramen, zit niemand alleen om de boom. Wie denkt dat dit het enige is wat er te beleven is, heeft het mis. Er is naast de centrale ruimte een theater met een podium, waarop verschillende uitvoeringen plaatsvinden. Van een kerstkoor tot een kerstquiz. Kinderen kunnen ook veel beleven op de markt: Van ontsnappen uit de escape-room tot een kerstkijkdoos knutselen in de knutselhoekjes.

Roos Holte (35) is samen met haar kinderen van één en drie jaar gekomen om de sfeer te proeven. Holte: “We zijn een jaar geleden in Hilversum komen wonen. Dit is de eerste keer dat we in de kerk zijn. We zijn hier omdat we benieuwd waren naar het kerkgebouw en de kerstmarkt. Het ziet er leuk uit en het is gezellig. Voor mijn kinderen is er genoeg te doen.”