Op een onverwacht zonnige zaterdag in oktober, vindt binnen in wijkcentrum De Koepel het maandelijkse Repair Café plaats. Hier krijgen oude, kapotte spullen een tweede leven dankzij vrijwilligers met professionele ervaring in reparatie. Buiten op de parkeerplaats klinkt luid getoeter van het vastlopende verkeer. Zodra de deur achter je dichtvalt, ruilt de chaos van buiten het in voor de rust van het wijkcentrum.

De muffige geur van oude boeken, schilderijen en speldozen komt je tegemoet bij binnenkomst. Dit is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan de kleine rommelmark die aan weerszijden van de gang is uitgestald. Als je niet beter weet, zou je denken dat je je begeeft op de zolder van je grootouders. Buiten een aantal bruikbare dingen, zoals een ouderwetse theepot of een nog volledig intacte ‘openhaard-set’, ligt er vooral veel rommel. Een bakje met eens verloren schroefjes die nu voor 10 cent te koop liggen. Een broodtrommel waar de geur van pindakaas nog in hangt. Aan het einde van de gang is zelfs een bak met officiële militaire onderscheidingen te vinden.

Wie een oude, kapotte radio koopt op de rommelmarkt, kan gelijk door naar het Repair Café in de grote, gemeenschappelijke hal. Tussen de zwart-wit satellietfoto’s van Hilversum hangen posters aan de muur met uitleg over het evenement. De oranje vloer, blauwe stoelen en gele tl-lichten creëren direct een huiselijke sfeer. Elvis Presley klinkt door de speakers. Een tafel naast de ingang dient vandaag als balie, iedereen die binnen komt wordt hier vriendelijk begroet en hartelijk ontvangen. Op de uitgestalde formulieren kan elke bezoeker opgeven wat gerepareerd moet worden. Naast een schaaltje met tomaten en radijsje, staat een grote kan koffie klaar en liggen belegde bruine boterhammen voor de hongerige bezoekers.

Het is nog niet druk. De enige aanwezigen zijn op dit moment nog de vrijwilligers, die allemaal een eigen hoekje in de ruimte hebben gekregen. Op de verschillende tafels hangen stuk voor stuk hun eigen posters waarop het genre van reparatie vermeld staat. De vrijwilligers kletsen wat met elkaar terwijl steeds meer mensen binnendruppelen. Het Repair Café trekt over het algemeen wat ouder bezoek. Een rollator komt voorbij met daarop een kapot koffiezetapparaat, klaar om ingeleverd te worden bij de ‘elektrische apparaten’ tafel.

De verlengsnoeren, die kronkelig over de oranje vloer liggen, leiden naar het eerste tafeltje in de hoek, waar een bordje met ‘kleding’ hangt. Behalve een heleboel soorten stoffen en meetlinten staan twee naaimachines klaar. Achter de tafel zitten twee dames druk te naaien. Zij hebben zojuist hun eerste kapotte kledingstuk binnengekregen. “Wij zijn vaste vrijwilligers hier en vinden dit heel erg leuk om te doen. Dit is echt onze hobby” vertelt Vera Boetsma, die druk bezig is met het innemen van een rok.

Terwijl steeds meer kapotte wekkers, staafmixers en prullenbakjes worden ingeleverd, drinken de bezoekers een kop koffie en kletsen wat met elkaar. Niet alleen reparatie van spullen, maar vooral het sociale aspect is belangrijk voor zowel bezoekers als vrijwilligers. Buurtbewoners krijgen de kans om gezellig met elkaar in contact te komen. Het schelle geluid van de net gemaakte fluitketel verstoort eventjes het zachte geroezemoes in de hal. De vrijwilligers zijn stuk voor stuk geconcentreerd bezig. Elke vrijwilliger is op een manier, door werk of hobby, gespecialiseerd in een specifiek soort reparatie.

Miranda de Wit, van Hilversum Verbonden, loopt rond en maakt hier en daar een praatje met de buurtbewoners. “De opkomst is vandaag niet optimaal. Vaak is het veel drukker hier, dan zijn er soms wel rond de 40 mensen”, vertelt ze. Volgens haar is dit te wijten aan het mooie weer buiten. Tot halftwee worden er reparaties aangenomen. Een aantal mensen komt nét op tijd binnen, en vindt nog een plekje voor hun reparatie. Hoe snel de ruimte zich vulde met mensen, zo snel loopt hij ook weer leeg. Bezoekers lopen tevreden weg met hun gemaakte, oude vertrouwde spullen. Bij vertrek is het roze spaarvarkentje op de hoek van de tafel bij de uitgang niet te missen. Hoewel de reparaties vandaag geheel gratis zijn, wordt een vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld.