HILVERSUM - “Schilderen is voor mij iets om andere mensen mee te bereiken,” vertelt Marten Jaarsma. “Ja, dat is een van de verschillen tussen ons, Marten schildert om een boodschap of emotie over te brengen en ik schilder wat ik mooi vind,” aldus Peter de Jong. De Jong en Jaarsma vertellen over hun werk en de expositie ‘Een ontmoeting met gevolgen’.

“We kennen elkaar van een cursus ‘Moderne Kunst’ die de afgelopen twee jaar hier in de bibliotheek gegeven werd.” vertelt De Jong. “Ik organiseer al een tijdje exposities in ‘Galerie Naarderheem’ in het Revalidatiecentrum Naarderheem. Dit wist Peter en naar mijn weten is hij toen hier in de bieb op de balie afgestapt en heeft hij gevraagd: “Wanneer kunnen wij hier exposeren?” De Jong is het hier echter niet mee eens, “Zo ging ik er ook niet op af. Wel was de ontmoeting bij de cursus cruciaal voor waar we nu zijn, dus vandaar ‘Een ontmoeting met gevolgen’.”

In de expositie zijn werken van allebei de schilders te zien. Opvallend is hoe verschillend de stijlen zijn. “Ik noem mijn kunst ‘kijkkunst’. Je hebt bijvoorbeeld ‘langsloopkunst’, wat je vaak in ziekenhuizen ziet hangen, gewoon op die lege plek op de muur op te vullen. Ook heb je ‘koopkunst’, dat zijn bijvoorbeeld Peters werken, die wil je graag in huis hebben hangen. En dan is er ‘kijkkunst’, kunst waar je even voor gaat staan, goed naar kijkt, misschien zelfs een verhaal achter zoekt en daarna loop je verder naar het volgende schilderij. Ook al komt het wel voor dat mijn werk verkocht wordt.” Vertelt Jaarsma.

“Waar Marten schildert om andere mensen dezelfde plezier te laten ervaren die hij heeft gehad in het schilderen of een boodschap probeert over te brengen, schilder ik wat ik mooi vind. Ik verzamel plaatjes en zie dingen om mij heen die ik fijn vind op het oog en probeer dit zo na te schilderen dat het schilderij net zo mooi is als het subject in werkelijkheid is. Het is een soort uitdaging. Ook combineer ik dingen of laat ik een gebouw zien in een andere stijl,” verklaart De Jong.

“We schilderen allebei al best lang. Ik heb erg lang in het onderwijs gewerkt en de laatste paar jaren hiervan als teken en kunst docent. Toch is het echte schilderen bij mij pas begonnen toen ik vier jaar geleden met pensioen ging, want je moet iets doen met je tijd. Marten schildert daarentegen al veel langer. Die zou zelf haast wel een schildercursus kunnen geven,” vertelt De Jong. “Nou, ik zou geen cursus willen geven, dat wil ik anderen niet aan doen. Kunst is voor iedereen anders en voor mij is het echt een manier om emoties over te brengen. Ik schilder inderdaad wel al heel lang, sinds 2006,” is het antwoord van Jaarsma.

“We zijn erg blij met het resultaat van de expositie. Het hangt er mooi en ook krijgen we af en toe reacties op ons werk.” “Ja, zoiets doe ik graag nog een keer. Kunst ophangen die we samen gemaakt hebben, wordt waarschijnlijk wel erg moeilijk, omdat onze stijlen zo anders zijn,” eindigen de twee kunstenaars.

Foto’s van de expositie: