In de nacht van oud en nieuw is het wormenhotel aan de Moerbeillaan opgeblazen door vuurwerk. Het wormenhotel, dat lijkt op een grote bijenkorf, staat er sinds maart 2019. De tijgerwormen zorgen ervoor dat het gft-afval van de buurtbewoners wordt omgezet in compost. Een mooi initiatief dat verstoord werd door een vuurwerkknal. Het is nu een week geleden. Wat is er nu precies gebeurd? Herman Vijlbrief, initiatiefnemer van het wormenhotel, vertelt.

1 januari, ‘s ochtends vroeg wordt de buurt rondom het wormenhotel met vervelend nieuws wakker, er kwam rook af van het wormenhotel. De buurt heeft een groepsapp, daardoor kwamen er al snel meerdere mensen kijken wat er aan de hand was. “Ik sliep al vroeg dus ik werd ook vroeg wakker. Toen ik op de app keek zag ik dat het wormenhotel in de fik stond. Dat vond ik heel erg om te zien. Ik ben er naartoe gegaan en heb samen met de buren met emmertjes water het vuur proberen te blussen. Er lag nog een hoop vuurwerk in te smeulen,” vertelt Herman Vijlbrief. 

Het wormenhotel is niet voor iedereen toegankelijk, alleen voor een aantal buurtbewoners. Je kunt er alleen in met een sleutel waarmee je het slot open kan maken. “Ik vermoed dat de deksel is geforceerd. Het slot is kapot gemaakt, ik denk zelfs met gereedschap,” aldus Vijlbrief. De deksel, van twintig of misschien wel dertig kilo is er door de knal van af gevlogen.  “Het is echt een project geweest, dat maakt het nog schrijnender. Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Als je een beetje kunt lezen zie je dat het best een aardig initiatief is,” vertelt Vijlbrief. 

Vijlbrief heeft aangifte bij de politie gedaan. Niemand uit de buurt is iets opgevallen. Ook is er gekeken of er camera’s in de buurt hangen, dat is helaas niet het geval. Het blijkt dat het vuurwerk nog vroeg in de nacht, rond 01:30, is afgestoken. “Ergens heb ik nog de stille hoop dat de personen die dit hebben gedaan zich melden,” geeft Vijlbrief aan. 

Afgelopen vrijdag is de schade van het wormenhotel opgenomen. Van de duizenden tijgerwormen die erin zaten, hebben velen het niet overleefd. De vraag is nu hoe de wormen die het wel overleefd hebben de vuurwerkresten gaan verteren. Daar zit een hoop roet en vergif in het afval. Een aantal wormenexperts buigt zich de komende tijd erover. De deksel van het wormenhotel is provisorisch met een zeiltje dichtgetimmerd. “We zijn aan het kijken of we de deksel kunnen vervangen. Dit is voor nu een tussenoplossing,” aldus Vijlbrief. Tomingroep Hilversum, een sociale werkplaats die destijds het wormenhotel in elkaar heeft gezet, heeft aangegeven te willen helpen met het herstellen. 

In Amsterdam bestaat dit project al een aantal jaar. Het wormenhotel is een grote bak die de vorm heeft van een grote bijenkorf. In het hotel wonen tijgerwormen die de beste compost produceren. Ook wel de “kaviaar” onder de compost genoemd. Deze beestjes zijn enorm goed in het opeten van groenten, fruit, koffiedrap, theezakjes en ander gft-afval. Zij poepen het compost uit, dat de buurt dan weer kan gebruiken. “Toen ik in Hilversum kwam wonen las ik over de Hilversum100-challenge. Dat is een prijs die is uitgeloofd om Hilversum duurzamer en groener te maken. Wat in Amsterdam kan, kan ook in Hilversum. Dus ik heb een plan geschreven en ingediend, daar heb ik een prijs voor gewonnen. Een geldprijs om het eerste wormenhotel in Hilversum op te zetten,” vertelt Vijlbrief. Aan dit project kunnen ongeveer twintig tot vijfentwintig gezinnen aan mee doen. Iedereen heeft een compost emmertje waarin je het afval dat geschikt is in bewaard. Eens in het half jaar is een oogstfeest, dit is het moment voor het uitgeven van de compost aan de deelnemende gezinnen.

Buurtbewoners vragen zich af of het wormenhotel wel ‘hufterproef’ is. “In Amsterdam staan er tientallen, daar is het nog nooit gebeurd. Ik focus mij graag op het positieve. Het is fijn om te merken dat zoveel mensen willen helpen,” vertelt Vijlbrief. Het filmpje dat Vijlbrief die ochtend op twitter plaatste is viral gegaan. “Het heeft echt iets losgemaakt. Mensen keuren het massaal af. Ons wormenhotel staat nu wel goed op de kaart,” aldus Vijlbrief.