De langestraat, het Melkpad en de Havenstraat. Juist, eenrichtingsverkeer. Je vindt het vooral rond het centrum en zijn voor veel Hilversummers een doorn in het oog. Maar is het wel de moeite waard tweebaanswegen te bouwen.

Stelt u zich voor. Rijdend in uw auto neemt u de verkeerde afslag en beland op een eenrichtingsweg zoals de Langestraat, hartstikke vervelend. Nu is het een heel stuk omrijden om weer op de juiste route te komen. Het welbekende rondje van de zaak. Maar zijn tweerichtingswegen rond het centrum nou echt een goede oplossing?

Ik denk van niet. Neem bijvoorbeeld de Naarderstraat bij de Groest. In de huidige situatie loop je op woensdag zo vanaf de Groest de markt op en je hebt bijna niet door dat je een weg oversteekt. Beeld nu in dat daar nu zo’n scheidingsmuur komt, wat een tweebaansweg op een punt als dat toch daadwerkelijk is. De straat wordt een stuk breder, auto’s van twee kanten, en misschien ook nog eens een zebrapad met stoplichten. Dan gaat er toch een heel stuk van de sfeer weg die daar hangt.

Of neem de al eerder genoemde Langestraat. Als je daar een tweerichtingsbaan uit de grond stampt, moeten de stoep en de fietspaden daarvoor wijken. Lekker, fiets je daar en dan moet je elk moment opletten dat je niet omver gereden wordt.

Wil je tweerichtingswegen, maar ook de fietspaden en de stoep behouden dan moeten er waarschijnlijk ook gebouwen afgebroken worden. Veel van de gebouwen die langs de eenrichtingswegen staan zijn de ouderwetse en sfeerbepalende jarendertigwoningen. Die zouden dan met de grond gelijk gemaakt worden. Dat is toch zonde! Is het eenrichtingsverkeer van Hilversum nou juist niet de hele charme van het centrum, de relatieve rust. De brede en goed begaanbare fietspaden en de ruimte die je hebt om te lopen over straat.

In veel steden heeft de stad ruimte moeten maken voor de auto. Maar diezelfde steden zijn nu steeds meer bezig om de auto uit de binnenstad te bannen. Ik gun Hilversum een ander lot.

Het is zeker vervelend dat je een verkeerde afslag neemt en dat enige optie omrijden is. Maar of tweerichtingsverkeer rond het centrum dan de juiste oplossing is? De makkelijkste oplossing is geen oplossing. Soms moet je iets houden zoals het is.