Kunstenaressen maken eerbetoon aan 100 jaar mediavrouwen

HILVERSUM - Drie Hilversumse kunstenaressen hebben een tentoonstelling gemaakt als eerbetoon aan 100 jaar mediavrouwen. De tentoonstelling was afgelopen weken te zien in het raadhuis en in de bibliotheek. De kunstenaressen hebben zelf het initiatief genomen om aandacht te schenken aan de mediavrouwen van de afgelopen 100 jaar.

De drie Hilversumse kunstenaressen Elganan Jelsma, Romanina Mandricardo en Hanke Wiegand hoorde dat Hilversum nu 100 jaar mediastad is. “Hier moesten we wel iets mee doen, dit was zo’n leuke aanleiding om een ode te brengen aan vrouwen in de media. Het zijn krachtige vrouwen die zichzelf aan Nederland laten zien en iets willen overdragen aan anderen”, vertelt Jelsma.

Dat de mediavrouwen meetellen in deze samenleving, is de boodschap die de kunstenaressen willen overbrengen. “Wij hebben niets tegen mannen hoor, maar mannen krijgen vaak al veel aandacht. Wij vonden het leuk omdat nu eens de vrouwen in het zonnetje te zetten.” vertelt Jelsma lachend.

De expositie sluit aan bij een groter project van de drie kunstenaressen, Lezende Vrouwen. “Lezende vrouwen werden vroeger als groot probleem gezien. Wanneer ze te veel kennis opdeden, werden ze gevaarlijk. Anna, de moeder van Maria, werd vaak lezend afgebeeld. Maar ook in de schilderijen van bijvoorbeeld Monet en Van Gogh zijn vrouwen vaak met een boek afgebeeld. Wij hebben in onze tentoonstelling een ode gebracht aan de intellectuele mediavrouwen van de afgelopen 100 jaar”, legt de kunstenares uit.

De kunstenaressen hebben zelf het initiatief genomen om de expositie te starten. “We hebben het wel voorgelegd aan de gemeente en Hilversum Marketing, die vonden het allebei een leuk idee.” De expositie is inmiddels afgebroken en teruggebracht naar de ateliers. “We zouden het leuk vinden als een omroep geïnteresseerd zou zijn in de werken.” Er staat momenteel niets op het programma voor Lezende Vrouwen, maar het project is nog niet afgelopen.

Foto: Rianne Mookhoek
Foto: Rianne Mookhoek
Foto: Rianne Mookhoek
Foto: Rianne Mookhoek