Het is tegen vijven als aan de Groest 16 de tafels in de etalage al klaar staan voor de eerste open wijnproeverij van VIDA Vineria ooit. Deze woensdag, 1 november, probeert de startende wijnbar het nieuwe concept uit. Op iedere tafel staat een flakkerend waxinelichtje en een enkele witte roos op een vaasje. En wat natuurlijk vooral belangrijk is: voor elke zitplaats zijn twee wijnglazen klaargezet. Een statafel ondersteunt zes verschillende flessen wijn, die zijn geselecteerd voor de wijnproeverij. Vanuit de etalage leidt een trappetje omhoog naar een volgende ruimte, waar je direct op een bar stuit. Aan de bar zit een deel van het personeel nog te eten.

Bedrijfsleider Alexander Leurs komt uit de keuken en stelt zich voor: “Hoi, Lex”. Na een korte kennismaking loopt hij het trapje af naar de etalage, om daar vervolgens te beginnen aan zijn uitleg. Tussen 17.00 uur en 21.00 hoopt hij gasten te ontvangen, die hij op eigen gelegenheid een plekje laten kiezen en die zelf mogen bepalen wanneer ze starten met de wijnproeverij. “Het kan dus zomaar zijn, dat de ene groep daar,” zegt Lex, wijzend op een willekeurige tafel in de ruimte, “aan z’n eerste glas wijn zit, terwijl een andere groep daar met z’n vierde glas bezig is.”

Lex hoopt op een drukke avond. “Het is veel gedeeld op allerlei platforms. Grappig hoe snel dat wordt opgepikt. Op Facebook hebben we heel veel leuke reacties gehad.” Het is inmiddels iets na 17.00 uur en de ruimte is vooralsnog leeg. Helemaal zeker dat het een succes gaat worden, is Lex nog niet, omdat het de eerste keer is. “Hé, als er nou niemand blijkt te komen, hè… Je weet het niet… Wat ga jij dan schrijven?”

Als er een grote gemêleerde groep binnenkomt, vraagt een van de serveersters vanachter de bar: “Willen jullie meedoen aan de open wijnproeverij, of van de kaart bestellen?” De groep kiest voor “van de kaart bestellen” en vindt een passende plek in een hoek met een grote loungebank. Aan twee andere tafels zitten twee kleine gezelschappen te nippen aan verschillende wijnen.

In de twee uur die volgen blijft animo voor de wijnproeverij eerst uit. Een nieuw tweetal heeft aan de bar plaatsgenomen, een drietal dames is aan een hoge tafel gaan zitten voor het diner en twee mannen hebben gekozen voor een plekje bij het raam. Er klinkt kabbelend geroezemoes en zo nu en dan davert er een lach over het gemurmel heen.

Een viertal, drie mannen en een jonge vrouw, stapt net na zevenen binnen. De woordvoerder van de groep loopt door naar de bar en vraagt netjes of ze in de etalage mogen zitten. De serveerster reageert gekscherend: “Onder één voorwaarde: dat jullie de wijnproeverij doen als voorgerecht.” De man laat zich uitleggen wat die wijnproeverij dan precies inhoudt en verdwijnt even om de rest van de groep te raadplegen. Niet veel later komt hij terug en vermeldt dat zijn gezelschap wel in is voor het gezellige voorgerecht.

Het groepje heeft inderdaad een plek weten te bemachtigen in de etalage. Een dienstdoende serveerster neemt zes flessen wijn mee, plaatst ze op tafel, stelt zich voor en begint met haar uitleg. “We hebben een selectie gemaakt van zes wijnen, waarvan jullie er vier krijgen. De wijnen komen van drie wijnhuizen, van elk wijnhuis een witte en een rode wijn.” De serveerster vertelt over de Nieuw-Zeelandse, Amerikaanse en Sloveense wijnhuizen en waarom nou juist voor deze wijnhuizen is gekozen. Op basis van de achtergrondinformatie maken de mannen en jonge vrouw hun keuze. Passend bij de wijnen serveert VIDA “pintxos”, stokbroodjes met willekeurig beleg, zoals granaatappelhummus, manchego met vijgenbalsamico en pittige kip met paprika. Bij elke wijn die de serveerster komt inschenken, vertelt ze rustig alles wat ze weet over de wijn. Het viertal luistert aandachtig.

De deuren van de industriële ingang klapperen en een net binnengekomen stel trekt hun jas uit en nestelt zich in een andere hoek van de etalage. Het blijkt al gauw dat ook zij wel in zijn voor een rondje wijnproeven. Ondanks de groeiende trek houden ze de wijnproeverij nog even af, omdat hun gezelschap nog op zich laat wachten. Terwijl het tweetal alvast geniet van een wijntje vooraf en de tijd doodt met het bestuderen van hun telefoons, nadert de langverwachte gast de deur. Als de deur open zwiept schrikken de twee wachtenden op en onthalen de zojuist binnengekomen enthousiasteling met vrolijke kreten.

Een kwartier later is ook in de laatst overgebleven hoek een groep neergestreken. Van alle kanten klinkt vrolijk gebabbel en goedkeurend gemompel bij het ontvangen van de wijn en de hapjes. En met het toenemen van de genuttigde wijn, vervaagt langzaam de muziek onder een golf van geanimeerd gepraat en gelach.