De eerste editie van de Rainbow Week in Hilversum is vrijdagochtend officieel ingeluid. Wethouder Karin Walters hing samen met burgemeester Pieter Broertjes en Astrid Oosenbrug (voorzitter COC Nederland) de regenboogvlag uit bij het raadhuis en verschillende scholen in Hilversum.

Deze week richt zich vooral op ontmoeting en zichtbaarheid, twee speerpunten die in het LHBTI-beleid van de gemeente staan. “Je moet ook laten zien dat dit speelt en mensen de ruimte geven om erover te vertellen. Daar is deze week heel erg van belang voor, want het is een en al zichtbaarheid,” vindt Walters. Zesdeklassers Ruby en Marienke van het Gemeentelijk Gymnasium zijn blij dat hier nu aandacht voor is. Zij maken onderdeel uit van de GSA: een groep leerlingen die zich hard maakt voor sociale acceptatie en een veilige omgeving op school voor hen die zich identificeren met LGBTQ+.

Dat doel lijkt voorlopig nog niet behaald, want volgens Ruby en Marienke durft lang niet iedereen die zich identificeert met LGBTQ+ zichzelf te zijn op school. “Ik denk dat we daar nog ver van verwijderd zijn, maar doordat we nu meer actief en in een korte tijd gegroeid zijn, denk ik wel dat meer mensen zich bewust zijn van dat het kan en mag,” meent Marienke. “Het feit dat ze een hele groep hebben maakt het gemakkelijker, zeker voor kinderen uit de eerste en tweede klas,” vertelt Rudolf Burggraaf, docent Natuurkunde aan het Gemeentelijk Gymnasium. “Dat je mensen kent en herkent, maakt het dat je je veiliger voelt.”

Wethouder Karin Walters heeft het idee dat het de goede kant op gaat met de sociale acceptatie van LHBTI’ers in Hilversum. “Ik denk dat het goed is om na deze week te kijken wat er verder nog nodig is.” De gemeente houdt zich momenteel bezig met een voorlichtingsprogramma voor verschillende scholen waar jongeren interactief aan meedoen. Het gaat over jezelf zijn, ongeacht seksuele voorkeur, geaardheid en afkomst. “Het gaat eigenlijk over ruimte maken, zodat iedereen kan zijn wie ‘ie is,” aldus Walters.

Tot en met vrijdag 18 oktober zijn er allerlei activiteiten georganiseerd in het kader van de Rainbow Week. Benieuwd naar het programma? Kijk dan op www.livehilversum.nl/rainbowweek.