Even snel je fiets parkeren voor de winkel in het centrum is al lange tijd niet meer mogelijk, maar waarom nou eigenlijk niet? Na maandenlang wachten lijkt er nu dan eindelijk een oplossing te komen voor het grote tekort aan parkeerplekken voor fietsen in Hilversum. Een splinternieuwe fietsenstalling in het pand van de huidige Bristol moet uitkomst bieden.

Een te rommelig straatbeeld en veel zwerffietsen zorgden er de afgelopen maanden voor dat sinds een aantal maanden handhavers en boa’s flink controleren op foutgeparkeerde fietsen. De gemeente heeft de situatie erg onderschat en slaan de plank nu mis met het huidige strenge beleid. Een voorbeeld: aan de voorkant van Hilversum station is de gemeente sinds vorige maand bezig met verplaatsen van fietsen naar de rekken. U leest het goed, burgemeester Broertjes zet hier mensen in om geparkeerde fietsen naar de stallingen te brengen. Het grappige aan de situatie is dat er bij het station dus wel voldoende plekken zijn maar het grote deel van de fietsers weigert hier gebruik van te maken.

Aan de andere kant is er in het centrum een schrijnend tekort aan parkeerplekken. Parkeren voor bijvoorbeeld de Hema is niet meer toegestaan. Zelf heb ik al diverse keren meegemaakt hoe mensen hun fiets zijn kwijtgeraakt na een kort bezoek aan de supermarkt. Ik snap dat de handhavers zich moeten houden aan het nieuwe beleid, maar wanneer er een hoogbejaarde vrouw die slecht ter been is, haar fiets parkeert voor de ingang en vervolgens buiten in alle paniek constateert dat haar fiets verdwenen is, vind ik dit toch erg pijnlijk. De gemeente hoopt in 2019 de nieuwe fietsenstalling te openen, maar ik vrees dat er in de tussentijd nog meer van bovenstaande situaties zullen plaatsvinden.

Was het niet verstandiger geweest om eerst te zorgen voor voldoende parkeerplekken en daarna te starten met het huidige strenge beleid? Want zeg nou zelf: voorkomen is beter dan genezen.