Een mevrouw met een grote vlag waar Hilverzon op staat heet de bezoekers van de informatieavond van energiebesparingsorganisatie Hilverzon een vriendelijk welkom. Bij binnenkomst staat de presentatie al klaar op een groot digibord. Op een doek naast het bord staat de inmiddels bekende slogan: “Hilverzon, de zonnigste club van Hilversum.” Op deze informatieavond Oosterengweg krijgen inwoners informatie over het verduurzamen van hun woning.

Ruud Marlens (51), een van de bezoekers van besparingsvond, vindt het belangrijk dat Hilversummers bewust zijn van de manieren om hun huis duurzamer te maken: “Het is jammer dat de opkomst zo laag is, helemaal als je hoort dat de informatieavonden van afgelopen jaren zo goed zijn bezocht. Ik vind het belangrijk om mijn huis duurzamer te maken dan dat het nu is, alleen weet ik niet precies hoe ik dat het best kan aanpakken, daarom ben ik ook naar deze avond gekomen.”

Ondanks dat er genoeg koffie, thee en lekkernijen op tafel staan, blijft de opkomst steken op welgeteld drie bezoekers. Na eerdere informatieavonden in onder andere De Kleine Lelie en De Geus waar tientallen mensen op af kwamen, blijft het aantal bezoekers laag. Dit weerhoudt coördinator van de energiebesparingscoaches Erik te Lange (61) er niet van om de bezoekers op een enthousiaste manier te overspoelen met nuttige informatie. Hij vertelt in duidelijke, korte zinnen waar hij het die avond over gaat hebben en geeft aan dat het tijdens en na de presentatie mogelijk is om vragen te stellen. Na een korte inleiding, waarin hij aangeeft dat Hilverzon sinds 2017 deze informatieavonden organiseert, geeft hij aan wat er allemaal verandert kan worden in de verduurzaming van de huizen in Hilversum.
Hilverzon is een organisatie die zich binnen Hilversum bezighoudt met het verduurzamen van woningen. Ze bieden gesprekken aan met energiebesparingscoaches om na de presentatie verdere stappen te ondernemen in het verduurzamen van de woningen. Een energiebesparingscoach gaat dan kijken op welke plekken in een huis verbeterpunten liggen. Erik de Lange geeft aan dat het vooral niet de bedoeling is dat mensen zich opgejaagd voelen door de energiebesparingscoaches: “Het is niet zo dat we mensen die een gesprek met een van onze energiebesparingscoaches hebben gehad op de huid zitten om uiteindelijk daadwerkelijk stappen te gaan ondernemen. Mensen mogen zelf weten wat ze met onze informatie doen.”

De meeste warmte verlaat het huis via het dak. Erik te Lange laat verschillende isolatiematerialen voor het dak zien in verschillende prijsklassen. Ook geeft hij onder andere tips over het nut van dubbelglas en het gevaar van glas-in-loodramen. Hilverzon biedt hiernaast zonnepanelen aan in de vorm van participaties. Ze kiezen geschikte woningen in Hilversum uit om zonnepanelen op te leggen en inwoners kunnen die zonnepanelen kopen. Erik de Lange geeft aan dat zonnepanelen niet voor elke woning geschikt zijn: “Niet alle woningen zijn georiënteerd op het hebben van zonnepanelen, dit is een ideale manier voor mensen om gebruik te maken van de zonnepanelen zonder de panelen op hun eigen dak te hebben.”