Entre Femmes-Gooi, het netwerk voor vrouwelijke ondernemers in Hilversum, heeft een nieuwe voorzitster. Monique van Wijk (56), portretschilder, draagt het stokje over aan Pauline Timmer (55), persoonlijk reisadviseur. Afgelopen december heeft Monique afscheid genomen, Pauline heeft volgende maand haar eerste bestuursvergadering als voorzitster. De twee vrouwelijk ondernemers kwamen samen om te praten over Entre Femme-Gooi en het voorzitterschap.

Entre Femmes-Gooi is opgericht in 1998. Het is een inspiratie netwerk voor vrouwelijke ondernemers. Van Wijk: “Als je ergens mee vastloopt, kan je bij elkaar terecht. De oorspronkelijke oprichtingszin luidt: ‘Entre Femmes-Gooi is ter bevordering van het vrouwelijk ondernemerschap.’ Dat is de rode leidraad van ons netwerk. Als je inspiratie zoekt om een stap verder te komen op zakelijk vlak, loopt dat vaak parallel aan je persoonlijke ontwikkeling.” Timmer vult aan: “Je leert van elkaar en je leert van de onderwerpen die ter sprake komen.” Jaarlijks worden er acht avonden georganiseerd met workshops of lezingen. Ook is er een besloten intervisiegroep, waar leden met elkaar spreken over uitdagingen waar ze mee zitten.

Van Wijk: “Ik kom uit Rotterdam, daar heb ik eenzelfde soort netwerk bezocht. Daarna heb ik in Zeeuws-Vlaanderen gewoond, waar ik me heb aangesloten bij een netwerk voor vrouwelijk ondernemers. Toen ik in Hilversum kwam wonen in 2011, wilde ik ook weer een aansluiting vinden. Ik heb toen een aantal netwerken bezocht, Entre Femmes-Gooi leek mij het allerleukste.” Timmer is lid van Entre Femmes-Gooi sinds eind 2017. Timmer: “Ik wilde graag met vrouwen buiten mijn branche kunnen sparren. In mijn directe omgeving waren er geen netwerken voor vrouwelijke ondernemers. Ik kwam terecht bij Entre Femmes of Entre Femmes-Gooi. Entre Femme is een netwerk in Utrecht, Entre Femmes-Gooi bevindt zich in het Gooi. Een collega van mij zit in het netwerk in Utrecht, daarbij kom ik oorspronkelijk uit Amsterdam, daarom heb ik gekozen voor Entre Femmes-Gooi.”

Van Wijk is eind 2015 voorzitster geworden. Van Wijk: “Het voorzitterschap is inhoudelijk sturing geven, je organiseert de avonden met een groep maar als voorzitster ben je uiteindelijk de hoofdverantwoordelijke. Het kunstenaarschap is een heel eenzaam vak. Ik ben nu een lange tijd met een groep bezig geweest.” Wat Van Wijk het allerleukste vond de afgelopen jaren, weet ze niet. Ze vertelt: “Het zijn eigenlijk allemaal leuke avonden, dat komt omdat iedereen zich heel enthousiast inzet.” De reden dat Van Wijk gaat stoppen is omdat ze haar energie terug wil brengen naar haar eigen werk. “Hetgeen wat ik het meest geleerd heb als mijn tijd als voorzitter, is dat we allemaal even kwetsbaar zijn. Sommigen komen naar een netwerk met een enorm succesvolle onderneming maar al snel blijkt dat zelfs die mensen moeite hebben gehad met de crisis. Je kan elkaar helpen om op een hoger plan te komen. Persoonlijk heeft het mij geleerd een groep te sturen en toe te spreken.” Gewoonlijk staat Van Wijk op beurzen, om te werven voor opdrachten, maar had ze nog nooit voor een grote groep gestaan. Van Wijk: “In het begin vond ik het lastig, het spreken in het openbaar. Mijn persoonlijke winst is toch wel dat ik over die angst heen ben. Het is goed zo. Het is tijd dat er weer nieuwe, verse en frisse ideeën komen van een nieuw iemand.”

Over haar opvolger, was Van Wijk al snel zeker. Timmer: “Op een avond gaf Monique aan dat ze wilde stoppen. Dezelfde avond werd ik gevraagd als opvolgster. Het leek mij erg leuk om iets nieuws op te pakken. Ik vind het een enorm leuk netwerk, daarbij blijft Monique ook lid. Ik vind het fijn dat je ook gewoon mensen met ervaring om je heen hebt. Ik wil het graag op een goede manier voortzetten.” Timmer is persoonlijk reisadviseur. Ze is voor zichzelf begonnen na in loondienst gewerkt te hebben. “Ik dacht: ‘Dat kan ik allemaal zelf wel!’ Daarbij leek het me leuker om een eigen onderneming te hebben. Helemaal alleen wilde ik het niet doen, dus toen ben ik op franchisebasis begonnen. Hierdoor heb ik een back-up en mensen om mee te sparren. Ik organiseer vooral persoonlijke reizen en soms groepsreizen. Het voorzitterschap is voor de schermen maar ook achter de schermen. Maandag 27 januari is onze volgende netwerkbijeenkomst, met dit keer een workshop van een opruimcoach. Dit wordt mijn eerste keer als voorzitter. Ik heb zin om deze uitdaging aan te gaan en het leuke netwerk voort te zetten.”