Vogels die op een nest van plastic broeden, sigaretten pakjes op straat en plastic in het bos. Fotoclub ‘t Gooi heeft regelmatig exposities, deze keer gaat het over zwerfafval. Dit onderwerp heeft Eric Velzeboer (65) aangedragen. “Ik ken Hilversum dus als mijn broekzak. Ik wil graag een steentje bijdragen aan de bewustwording over hoeveel zwerfafval er eigenlijk is.” Hij is in Hilversum geboren en woont sinds 1987 in Kortenhoef. Hij is al ongeveer twintig jaar lid van de fotoclub. De foto-expositie over zwerfafval is tot en met 3 januari 2020 te zien in woondienstcentrum Lopes Dias.

Velzeboer is een echte amateurfotograaf. Hij is rond zijn achtiende begonnen met paddenstoeltjes fotograferen en vakantiefoto’s te maken. “Ik had echt altijd mijn camera bij me.” Door een artikel in de krant is hij uiteindelijk lid geworden van de Fotoclub ’t Gooi. “Ik ben altijd trouw lid gebleven.”

Hoe is Velzeboer op het idee gekomen om het onderwerp zwerfafval aan te dragen voor de foto-expositie? “Ik erger me al heel lang aan zwerfafval. Het hoort er gewoon simpelweg niet te zijn. Het is zo makkelijk om je afval even mee te nemen. Natuurlijk kan het zijn dat je een keer iets verliest, maar er zijn zoveel mensen die met opzet afval op straat gooien. Dat is echt nergens voor nodig, overal staan prullenbakken. Ik vind het echt schandalig. Daarom dacht ik dat het een goed onderwerp zou zijn. Door zwerfafval tentoon te stellen hoop ik dat mensen gaan zien wat er om hen heen gebeurt. Op deze manier wil ik een stukje bewustwording creëren.”

Andere leden vonden het in eerste instantie een hele uitdaging. Een foto van zwerfafval is al snel erg plat. “De kunst is dus om een leuke, spannende of interessante foto te maken waarin zwerfafval toch centraal staat.” Velzeboer hoopt dat mensen met andere ogen naar zwerfafval gaan kijken door deze expositie. “De leden van de fotoclub zijn in ieder geval met andere ogen gaan kijken naar zwerfafval. Dat komt omdat we er foto’s van moesten maken. Je kijkt om je heen en dan besef je ineens hoeveel rotzooi er eigenlijk ligt. Ik hoop dat de mensen die de expositie hebben gezien ook op hun eigen manier een bijdrage leveren aan dit probleem.”

Zelf levert Velzeboer ook een kleine bijdrage aan het probleem. “Als ik rondom mijn huis zwerfafval zie, dan ruim ik het altijd op. Dit doe ik vooral uit ergernis. Als ik een keer buiten in het bos loop en ik weet dat dichtbij een prullenbak is dan ruim ik het ook vaak op. Met deze expositie probeer ik het probleem onder de aandacht te brengen. Hilversum is geen uitzondering op andere gemeentes, je ziet het over de hele wereld. Mijn foto’s zijn gemaakt in ’s Gravenland, Kortenhoef en een foto komt uit Botswana.”

“Het afval probleem is groot. Het is overal, kijk maar om je heen. Bovendien is niet eens al het zwerfafval zichtbaar. Luchtvervuiling en het stikstofprobleem dat is een voorbeeld van onzichtbaar afval. Dit is denk ik nog maar het begin van wat ons te wachten staat qua maatregelen, omdat we zoveel vervuilen.”

Velzeboer vindt dat er meer aandacht moet komen voor zwerfafval. Hij zegt: “Ik ben inmiddels al 65 jaar en mijn toekomst is niet zo heel lang meer, maar de jongeren hebben wel nog een lange toekomst voor zich. Willen zij in een vervuilde wereld leven? Ik denk het niet. Mijn doel is om vooral de jongere generatie bewust te maken en hun te laten merken dat het zo niet verder kan.” Het toekomst perspectief ziet hij niet heel rooskleurig. “Ik hoop echt dat het minder wordt en dat er meer bewustwording komt. Ik ben bang dat de aarde dit op den duur niet meer aan kan. Helaas zal er nog heel veel moeten gebeuren.”