Het nieuwe kabinet gaat experimenteren met het reguleren van de wietteelt. Grote en middelgrote gemeenten kunnen zich aanmelden. Volgens D66 Hilversum, moet Hilversum een van deze gemeenten worden. Burgemeester Pieter Broertjes heeft de gemeente namelijk aangemeld voor deelname.

Al jaren is het een onderwerp van discussie: het legaliseren van de wietteelt. Nu is het zover. Het nieuwe kabinet heeft besloten dat er nog geen wet, maar een experiment komt waarvoor zes tot tien gemeenten zich kunnen aanmelden. In deze gemeenten krijgen coffeeshops wiet van door de overheid gereguleerde telers. Burgemeester Pieter Broertjes meldde vorige week dat Hilversum zich heeft aangemeld als proef-gemeente.

Met negen stuks heeft Hilversum relatief veel coffeeshops. Alle negen coffeeshops voldoen aan de landelijke eisen die zijn gesteld. Er wordt volgens D66 daarom gesproken van een “stabiele situatie”. Met uitzondering van de achterdeur: de illegale inkoop van de wiet door de coffeeshops. Het is immers legaal om als coffeeshop wiet te verkopen, maar de inkoop van dezelfde wiet is illegaal. Coffeeshops zijn daarom gedwongen hun wiet bij illegale kwekers te halen. Door de wietteelt te reguleren hoopt D66 zo drugscriminaliteit, veroorzaakt door deze illegale telers, tegen te gaan.

Daarnaast bleek uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in 2016 dat in veel “nederwiet”, wiet afkomstig van Nederlandse telers, restanten van bestrijdingsmiddelen zitten. Deze kunnen slecht zijn voor de gezondheid van de gebruiker. Doordat er nu geen toezicht is op de teelt, is het niet mogelijk het gebruik van deze middelen tegen te gaan. Ook dit probleem kan worden verholpen door de wietteelt te reguleren volgens D66.

Tegenstanders van de proef zijn teleurgesteld. Het CDA, de VVD en de ChristenUnie denken dat het reguleren van de wietteelt leidt tot meer verslaafde jongeren. Daarnaast willen de partijen weten of er in Hilversum net zoveel overlast is van drugscriminaliteit als in het zuiden van Nederland en of deelname aan de proef echt noodzakelijk is voor de stad.

Ook sommige coffeeshops hebben hun twijfels over de proef: “Het zou kunnen zijn dat bijvoorbeeld het THC-gehalte van wiet zal worden verlaagd. Daar zullen gebruikers echt niet blij mee zijn. Zij betalen immers voor kwaliteit”, verklaart Paco Samson (28) medewerker bij coffeeshop Andorra in Hilversum. Ook vrezen coffeeshops dat zij geen wiet of hasj meer uit het buitenland mogen halen.