Van het Marktplein en de Herenstraat tot de Schapenkamp: verschillende bekende straten zijn door kunstschilder Eric Tiggeler in een ander jasje gestoken. Momenteel exposeert hij met Hilversumse stadsgezichten in de Bibliotheek Hilversum. Tiggeler, die zelf ook in Hilversum woont, schildert vooral de “doodgewone” plekken van Hilversum en is niet vies van een vuilniszak of kliko in zijn schilderij. “Het maakt de uitdaging groter om juist voor iets te kiezen dat totaal niet foto- of schildergeniek is, waar dan misschien wel iets heel bijzonders van te maken valt.”

Tiggeler wijst naar zijn schilderij van de Hilversumse Stationsstraat gezien vanaf de Schapenkamp: “Voor veel Hilversummers zal dat juist de minst aantrekkelijke straat van Hilversum zijn, vooral doordat grote gebouw dat daar links staat.” Hij doelt op het Silverpoint-complex, dat volgens hem ooit in de plaats is gekomen voor prachtige, oude gebouwen die moesten wijken voor de vooruitgang van kantoorruimtes. “Dat is nog steeds een soort oud zeer dat daar leeft en dus voor velen helemaal geen bijzondere plek. Voor mij is dat de uitdaging om er iets moois van te maken.”

Als hij één schilderij als favoriet moet kiezen, dan kiest hij uiteindelijk voor zijn schilderij van de Veerstraat. De Veerstraat is vastgelegd op een regenachtige dag. Op het schilderij zijn lege etalages te zien, op de stoep ligt een vuilniszak. “Dat kan best een mooi beeld opleveren als je er een mooi schilderij van maakt,” vindt Tiggeler. Het licht werkt volgens hem ook mee om er iets speciaals van te maken. “Ik merk dat ik meestal op zoek ben naar het goede moment. Je kunt honderd keer langs een plek fietsen en een foto maken, maar dat het toch niet geschikt is om het uit te werken tot een schilderij. Wanneer je er die 101ste keer voorbijkomt, kan dat net het goede moment zijn om er wel iets mee te doen.” Niet alleen houdt Tiggeler rekening met het licht, maar ook kiest hij vaak de niet meest voor de hand liggende uitsnede. “Ik vind het leuk om mensen op een andere manier te laten kijken naar de plek waar ze wonen. Als je twee keer blijft stilstaan en iets beter rondkijkt, dan is ook in Hilversum heel veel moois te zien.”

De kunstschilder ontvangt veel positieve reacties op zijn stadsstukken en krijgt ook weleens te horen dat zijn schilderijen net op foto’s lijken, waar hij dan eigenlijk weer wat minder blij van wordt. “Op een afstandje lijken het misschien net op foto’s, maar als je de foto’s ernaast zou houden, zou het er totaal anders uitzien. Het is wel realistisch, maar het is niet de realiteit,” meent hij. Hij verandert het licht, speelt met de kleuren en verschuift hier en daar soms wat. “Als je in werkelijkheid gaat kijken, dan staat er ineens een meterkast of een heel fietsenrek dwars in beeld.” Waarom een vuilsniszak of een kliko hem juist aanspreekt, maar een fietsenrek weer niet? “Daar dacht ik laatst nog aan. Op die manier zou ik ook weer anders kunnen kijken naar de dingen die ik vastleg”, vindt Tiggeler, “Wie weet hangen hier volgend jaar wel allemaal fietsenrekken,” grapt hij erachteraan.

Als het aan Tiggeler ligt, houdt het hier niet op met de stroom schilderijen van Hilversum en andere Nederlandse steden. “Wat in 2013 is begonnen, is voorlopig nog niet uitgeblust.” De expositie Hilversumse stadsgezichten is nog tot en met 7 november te zien in de Bibliotheek Hilversum.