Na een restauratie van zeven jaar, die totaal 1,2 miljoen euro heeft gekost, is het Pierre Palla Concertorgel weer in gebruik genomen in het Muziekcentrum van de Omroep. Peter van Rumpt: “Mij is de eer gegeven om het orgel over te dragen aan het bestuur van de stichting Pierre Palla Concertorgel. Ik ben blij dat het een keer klaar is.”

Paul Hartog heeft het orgel in de AVRO-studio jarenlang onderhouden. Voor de restauratie heeft hij het orgel als laatste bespeeld. Aan hem nu de eer om het orgel weer als eerste te mogen bespelen. De bezoekers waren erg enthousiast. Voor Fay Christen (23) is dit de eerste ervaring met een concertorgel. Ze zegt: “De speeltafel vind ik heel bombastisch.” Ineke Hoogma (72) staat samen met Sukhdeu Singh Purewal (74) na te praten bij een koffietafel: “Het is echt geniaal. We hebben de hele tijd op het puntje van onze stoel gezeten. Patrick Hopper speelde heel divers, van de tango tot aan Bach. Dat maakte het heel boeiend.” Kees van Loon (78) zegt: “De muziek doet me herinneren aan mijn vader.” Hans van Ravenzwaaij (80) die naast van Loon staat zegt: “Dit was echt helemaal te gek.”

 

Op Valentijnsdag, 14 februari 2019, was Mark Rutte op bezoek in het Muziekcentrum van de Omroep. Hij heeft zelfs de eerste pijp gestemd en daar zijn handtekening op gezet. Burgemeester Pieter Broertjes: “Hij wilde dolgraag op de hoogte gehouden worden van de toekomst van dit prachtige orgel. We hebben hem gevraagd om het orgel te openen vandaag, maar dat werd net even iets te veel. We hebben een beetje pech dat ik hier sta, want eigenlijk had hij hier moeten staan.”

 

In januari 2020 komt dit orgel op de Nederlandse Radio en misschien ook wel ergens anders in het buitenland. Het Muziekcentrum van de Omroep biedt de opnames van het orgel wereldwijd aan verschillende organisaties aan. Burgemeester Pieter Broertjes: “In een goed cultureel klimaat moeten we zo’n instrument doorgeven aan de nieuwe generatie. Jongeren moeten dit instrument leren bespelen. Voor een goed mediaklimaat moeten we dit top-instrument openstellen. In deze zaal mogen we het instrument hier in deze zaal laten leven”

 

Tijdens de zeven jaar restauratie is er ontzettend veel gebeurd. Zoveel, dat er zelfs een boek over is geschreven, namelijk “Pierre Palla Concertorgel”. Dit boek is geschreven onder de redactie van Cor Doesburg. Cor Doesburg zegt na de overhandiging: “Het is technisch gezien een moeilijk boek om te lezen. Het eerste hoofdstuk is het leukste, dus die raad ik aan.” Aan het einde van de avond staat Doesburg nog een aangename verrassing te wachten. Hij krijgt namelijk de Hilversumse gemeentespeld uitgereikt, door burgemeester Pieter Broertjes. Doesburg heeft zich jarenlang ingezet voor het orgel en als blijk van dankbaarheid heeft hij deze speld gekregen.