“Maaahaaam, gaan we boven zitten?”, roept een jongetje van een jaar of drie vanuit het publiek. “Voor kan je het juist goed zien”, zegt de bibliothecaresse lachend tegen hem. Eigenwijs zet hij zijn stap voort richting de laatste rij. Ter gelegenheid van de Nationale Voorleesdagen organiseert Bibliotheek Hilversum op 24 januari een feestelijke opening met burgemeester Pieter Broertjes. Ieder jaar staat er één boek centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen: dit jaar is dat “Ssst! De tijger slaapt” van Britta Teckentrup. Het was een vermakelijke ochtend voor die Hilversumse peuters en kleuters in de bibliotheek.

Welkomstcomité
“Willen jullie wat lekkers?” vraagt een van de medewerkers aan de binnendruppelende ouders en hun kinderen. De ontbijttafel is een gezonde kinderdroom: pakjes wicky, bananen, mandarijnen en krentenbollen. Naast de ontbijttafel staan kleine kapstokjes die binnen een mum van tijd volhangen met winterjasjes. Met een pakje Wicky in de ene hand en een krentenbolletje in de ander lopen de kleuters de theaterzaal binnen. De kinderen, in tegenstelling tot de ouders, lijken niet al te enthousiast over de aanwezigheid van Pieter Broertjes en zijn ambtsketen: hun aandacht gaat uit naar de grote, kartonnen tijger op het toneel. Wanneer Pieter Broertjes het lint heeft doorgeknipt, gaan de Nationale Voorleesdagen van start.

Voorleesontbijt
Om de kinderen op te wekken vertelt Pieter Broertjes eerst een bewegingsversje, geschreven door Marlies Greve. “De tijger sluipt door de bomen”, begint hij. Janette Elbert, een medewerkster van de bibliotheek loopt met sluipbewegingen over het toneel. Ze drukt een wijsvinger dicht tegen haar lippen. “Ssst”, fluistert ze. Langzamerhand bewegen de kinderen met haar mee. “Hij ruikt en schuift tussen de planten.” De kinderen trekken hun neus op en maken een snuffelend geluid. “Dan gaat de tijger zachtjes rennen.” Fanatiek stampen de kinderen op de tribune. “Hij zet zich af en springt naar voor”, vertelt Pieter Broertjes, terwijl hij de spanning opbouwt. De kinderen luisteren met open mond. Na een paar seconden stilte vervolgt hij het vers: “Pats! Een hapje van jouw bil”, zegt hij lachend. Verschrikt en lachend kijkt het publiek om zich heen. “Auw!” roepen de kinderen giechelend.

Na het versje neemt Pieter Broertjes plaats op de “troon”. Hij heeft de hoofdrolspeler van het boek, de tijger, op zijn schoot. Janette Elbert gaat voorlezen uit het boek “Ssst! De tijger slaapt”, terwijl haar collega’s een bijpassend toneelstukje opvoeren. Naast de tijger zijn de kikker, de vos, de muis en de ooievaar de sterspelers van het verhaal. Van ieder dier is een pluche knuffel aanwezig op het toneel. Één voor één klimmen de pluche dieren over de tijger en Pieter Broertjes. Het is een heus spektakel voor de kinderen, die gieren van de spanning. Bij binnenkomst kreeg iedereen een feesthoedje op. Aan het einde van het boek werd duidelijk waarom: tijger is jarig. Bij de laatste zin van het boek stuiteren de kinderen zowat hun stoel uit en beginnen “lang zal hij leven” te zingen.

Nationale Voorleesdagen
De Nationale Voorleesdagen zijn in het leven geroepen als variant op de Kinderboekenweek, maar dan voor de allerkleinsten. Voorafgaand aan het voorlezen vertelt Janette Elbert het belang van lezen op een jonge leeftijd: “Voorlezen is goed voor de ontwikkeling. Het maakt nieuwsgierig en helpt kinderen de wereld te ontdekken.” De hele week worden er evenementen georganiseerd om de allerkleinsten te prikkelen om ook te gaan lezen. “Naast het voorleesontbijt kunnen kinderen hier op de woensdagmiddag komen knutselen en worden ze voorgelezen. Op zaterdag komt Katiuscia Principato een theatervoorstelling geven in het kader van ‘Ssst! De tijger slaapt’. Het is een heuse feestweek”, aldus Janette Elbert.