HILVERSUM -Fietsambassadeur Mark Wagenbuur schrijft een blog over zijn fietstocht in Hilversum. In zijn blog fietst hij van het station in Hilversum naar een kantoor aan de Seinstaat. Hierin laat hij zien aan zijn lezers, meestal buitenlandse fietsfanaten, hoe de infrastructuur en fietscultuur is in Hilversum. Zo fietst hij onder andere over de fietsstraat op de Zuiderweg. Hij laat in zijn blog, die deels uit een video bestaat, zien dat Hilversum een diversiteit aan fietsinfrastructuur kent.

Wagenbuur vertelt dat hij eigenlijk geen goed oordeel kan vellen over Hilversum. “Ik ben er zelf maar twee keer geweest en beide keren waren aan de westkant van de stad.” Met name de fietspaden die gemaakt zijn van stoeptegels en op dezelfde hoogte liggen als de stoep vond hij onprettig fietsen. “Wat mij opviel was dat de voetpaden naast deze ‘on-sidewalks’ ook erg smal zijn, dan gaan mensen ook op het fietspad lopen en dat kan ik ze niet kwalijk nemen.” Hier ligt volgens Wagenbuur nog een taak voor het gemeentelijk fietsbeleid. “Er zijn aan de andere kant ook nieuwe delen zoals de Zuiderweg.” De nieuwere infrastructuur is volgens hem uitstekend, deze is namelijk van glad asfalt. In zijn blog eindigt hij met, “Wederom een zeer gemakkelijke rit; ontspannen en rustig.”

Mark Wagenbuur laat in zijn blog zien dat het in Nederland in de meeste gevallen efficiënter is om een trein en fiets combinatie te maken, dan met de auto naar je bestemming te gaan. Hierbij gebruikt hij zijn bezoek aan Hilversum als voorbeeld. Wagenbuur legt uit dat de totale reistijd niet verschilt wanneer hij met de auto gaat, of met de trein en daarna de fiets. Wel vertelt hij dat wanneer hij de trein neemt er nog tijd is om andere dingen te doen die tijdens het rijden in een auto niet kunnen.

Wagenbuur filmt meestal zijn dagelijks fietsen en plaatst dit op zijn drukbezochte YouTube kanaal “Bicycle Dutch”. Zijn video’s trekken veel kijkers vanuit andere landen. Zij reageren vaak verwonderd op wat voor ons zo doodgewoon is.