HILVERSUM - Het CDA en SP hebben vragen gesteld aan het college over het nieuwe parkeerbeleid voor fietsers. Volgens beide partijen is het huidige beleid onduidelijk. Het CDA zet haar vraagtekens bij de coulanceregeling voor gehandicapte fietsbestuurders en de SP stelde onder andere vragen over het fietsdepot aan de Kerkbrink.

Voor mensen met een handicap is het mogelijk om een ontzegging te krijgen op het parkeerverbod. “Wij raden deze mensen aan om een verzoek in te dienen bij de Gemeente, “aldus Kanters, handhaver in Hilversum. Wanneer de ontzegging is goedgekeurd wordt er een blauwe sticker overhandigd die op de fiets geplakt kan worden, op deze manier weten handhavers dat de fiets mag blijven staan.

Naar aanleiding van het nieuwe beleid hebben meerdere ondernemers geklaagd bij het college. Door het verbod zien ondernemers klanten die het centrum op de fiets bezoeken dalen. Daniel Verweij van Soul Kitchen is juist blij met de betere handhaving. “Mijn terras is een aantal keren gebruikt als parkeerplaats voor fietsen waardoor ik moeite had met het openen van mijn zaak. Op een geven moment stonden alle fietsen geparkeerd op de Kerkstraat en ontstonden er gevaarlijke situaties.”

De grote hoeveelheden foutgeparkeerde fietsen zorgden voor onveilige situaties en een rommelig straatbeeld. Als oplossing voor de foutgeparkeerde fietsen in het voetgangersgebied heeft de gemeente extra rekken gemaakt en beschikbaar gesteld. In het centrum van Hilversum zijn borden te vinden met de tekst: ‘Buiten de rekken geplaatste fietsen worden verplaatst.’

Alle fietsen die niet goed geparkeerd zijn in en rondom het centrum van Hilversum worden sinds 16 oktober door de gemeente naar het fietsdepot gebracht. De handhavers brengen de foutgeparkeerde fietsen naar de Kerkbrink 29. Hier bewaren zij de fietsen maximaal drie weken. Vanaf 16 oktober 2018 rekent de gemeente vijftien euro per fiets wanneer deze alsnog wordt opgehaald door de eigenaar.