De gemeente Hilversum heeft afgelopen juni ‘Hilversum Fietst’ gelanceerd. Door middel van dit project kunnen fietsende Hilversummers via een app op hun telefoon sparen voor allerlei beloningen. Mensen die op dit moment met de auto naar het werk gaan en aan de hand van de ‘Ring-Ring’ app beginnen met fietsen, kiezen ervoor om te sparen voor een aanschafsubsidie voor een E-bike of fiets óf sparen voor vouchers en waardebonnen.

Mensen die reeds naar hun werk of in de vrije tijd fietsen kunnen met hun fietskilometers een lokaal doel steunen. Het eerste lokale initiatief is ‘Fietsen alle Jaren’. Dit is een project waar ouderen meegenomen worden op ritjes in riksja’s. Volgens Janine Hoogendoorn van Ring-Ring is dit doel bijna gehaald met zo’n 30.000 gefietste kilometers door de 346 Hilversum Fietst deelnemers. De financiële bijdrage van Hilversum Fietst draagt naar zeggen van Marian Schouten van Fietsen alle Jaren bij aan de aanschaf van een tweede riksja om nog meer bewoners van Hilversum van riksja ritjes te voorzien.

Fietsers die meedoen aan het project mogen kosteloos een E-bike proberen bij deelnemende rijwielhandelaren. Een medewerker van een van die rijwielhandelaren, Denny van der Linde, Antilope, is enthousiast over Hilversum Fietst: ‘Het is een goed streven om mensen op de fiets te krijgen.’

Werkgevers gevestigd in Hilversum kunnen meedoen aan het initiatief. Zij kunnen hun medewerkers de kans geven met de fiets naar het werk te komen. Zo doen bijvoorbeeld medewerkers van Connexxion Hilversum, woningcorporatie de Alliantie en vergelijkingssite Independer mee aan Hilversum Fietst.

Iedere fietskilometer telt als een punt; iedere 100 punten kan de gebruiker inwisselen bij fysieke en webwinkels, welke aangesloten zijn bij Hilversum Fietst. In Nederland en België doen ruim 190 winkels mee, aldus Janine Hoogendoorn.