HILVERSUM - De gemeente Hilversum is vandaag begonnen met het verplaatsen van fietsen die op het Stationsplein geparkeerd staan. Het gaat om fietsen die niet in de rekken om het Stationsplein zijn geparkeerd. De gemeente herplaatst deze fietsen in de fietsenrekken die om het spoor staan.

De maatregel zou eerst op maandag 26 november ingaan, maar de gemeente besloot de fietsers eerst te waarschuwen door stickers op de fout geparkeerde fietsen te plakken. Na drie dagen van waarschuwen gaat de gemeente nu over op het actief handhaven. De fietsen gaan een voor een de aanhanger op, waarna de gemeente deze weer terug plaatst in de rekken rondom het spoor. Hierdoor is de weg op het Stationsplein vrij van geparkeerde fietsen.

De VVV Hilversum, gelegen aan het Stationsplein, is blij dat de gemeente de fietsen weghaalt. ‘’Daar zijn wij wel blij mee’’, vertelt Yael Koeleman van VVV Hilversum. ’’Het kwam best vaak voor dat de fietsen en scooters de schans hier bij ons blokkeerden. Daardoor konden voetgangers er niet door en konden mensen met een rolstoel en kinderwagen hier niet komen. Ook is dit natuurlijk een aanrijroute voor hulpdiensten.’’

Ook heeft het voor de uitstraling van Hilversum voordelen. “Ik denk dat nu de fietsen weg zijn het plein wat mooier en netter oogt’’, besluit Koeleman.

Scooters en brommers kunnen voortaan parkeren in speciaal aangegeven vakken. In tegenstelling tot fietsers krijgen zij een boete zodra dit niet gebeurt.  Ook voor fietsen die vaststaan met een hangslot gelden andere regels. Deze fietsen gaan niet naar een rek rondom het spoor, maar naar het fietsdepot op de Kerkbrink. Hier kan je deze gratis terughalen.

Voorlopig geldt deze maatregel alleen voor de voorzijde van het station. Het Oosterspoorplein blijft op dit moment buiten schot. Dit omdat de gemeente het aantal fietsenrekken niet toereikend genoeg vindt om op foutparkeren te gaan handhaven.