Foto-expositie huiselijk geweld op Kerkbrink

HILVERSUM – “Een op de tien Hilversummers is slachtoffer van huiselijk geweld,” zo opende wethouder Angelica Pelsink samen met de fotografe Judith Keessen de foto-expositie #Zie over huiselijk geweld op de Kerkbrink

Keessen is de foto-expositie gestart in samenwerking met steunpunt Huiselijk Geweld, de voorloper van Veilig Thuis. Ze is zelf ook slachtoffer van huiselijk geweld. “Ik vond het enorm lastig om mezelf als slachtoffer te zien. Er zijn vast nog zoveel meer vrouwen die hetzelfde meemaken.” Om het onzichtbare leed zichtbaar te maken is Keessen de expositie begonnen, ook streeft ze naar meer openheid over dit onderwerp. “Ik heb het gevoel dat meer mensen nu openstaan voor de discussie, vroeger was huiselijk geweld een groot taboe en dat is nu langzaam aan het veranderen.”

De expositie begon met het portretteren van alleen vrouwen. Later meldde zich ook mannelijke slachtoffers en zelfs plegers van huiselijk geweld. Een van de pleger is René Haring: “Om je eigen foto zo te zien, is erg confronterend. Zeker omdat ik als pleger een andere rol heb binnen de expositie. De reacties op mijn foto zijn, tegen mijn verwachtingen in, erg positief. Mensen vinden het goed dat ik laat zien dat ik iets verkeerds heb gedaan.”

Naar schatting krijgen ieder jaar bijna een miljoen Nederlanders met huiselijk geweld te maken. Publiekscampagnes zoals deze kunnen tijdelijk leiden tot meer meldingen. Maar het is moeilijk te zeggen of het ook toename is van huiselijk geweld en kindermishandeling. “Huiselijk geweld gebeurt vaker dan wij doorhebben, het gebeurt in alle lagen van de samenleving,” vertelt Wendelien Dissen, vertrouwensarts bij Veilig Thuis. “Mensen vertellen niet graag dat het niet goed met ze gaat.”

Judith Keessen (links) en Angelica Pelsink

Foto: Rianne Mookhoek
Foto: Rianne Mookhoek
Foto: Rianne Mookhoek
Foto: Rianne Mookhoek
Foto: Rianne Mookhoek

De expositie is onderdeel van een grotere campagne tegen huiselijk geweld. Er is een regionale taskforce aangesteld in de Gooi en Vechtstreek met deelnemende partijen zoals Jeugd en Gezin, Veilig Thuis, het onderwijs, ziekenhuis, huisartsen, de politie en de Raad van de Kinderbescherming.

Om huiselijk geweld te melden is Veilig Thuis 24 uur per dag te bereiken op telefoonnummer 0800-2000 en bij acuut gevaar alarmnummer 112.