HILVERSUM - Een expositie met maar liefst 40 foto’s van toiletten gemaakt door heel Europa is momenteel te bewonderen in Hilversum. Fotoclub ‘t Gooi kwam voor de zomervakantie op dit idee en exposeert nu in woondienstcentrum Lopes Dias. Jan Vogelzang, voorzitter van fotoclub ‘t Gooi en al 40 jaar lid van de oudste fotoclub in de omgeving van Hilversum vertelt trots over de expositie. “Het leukste aan onze expositie is om naast de gefotografeerde toiletten een extra sfeer of verhaal in beeld te brengen” aldus Vogelzang.

“Wij vinden dat een foto op papier meer waarde heeft dan een digitale foto. Doordat leden de foto’s afdrukken en wij regelmatig exposeren leren onze fotografen selectief te kijken naar hun gemaakte foto’s. We willen vooral op een unieke manier het thema presenteren aan onze bezoekers. Het is voor ons het belangrijkst om te amuseren en mensen een nieuwe kijk te geven op ons onderwerp, in dit geval de toiletten. Leden hebben tijdens de expositie al nagedacht over het volgende onderwerp en kwamen uit bij zwerfafval. Zwerfafval hopen wij op een mooie manier te kunnen gaan fotograferen voor de nieuwe expositie” vertelt Vogelzang.

Waarom is er gekozen om toiletten te fotograferen?

“In de loop der jaren hebben wij met onze club al zoveel onderwerpen behandeld dat wij dit keer zijn gaan brainstormen over iets aparts. Wij hebben voor een onderwerp gekozen waarbij onze leden echt op pad moesten gaan voor het maken van de foto’s. Het leuke aan de toiletten is dat ze niet dagelijks door mensen worden gefotografeerd en er vrijwel niemand bestaande foto’s van eerdere exposities in zijn bezit had.”

Kunt u wat vertellen over fotoclub t’Gooi?

“Onze fotoclub bestaat ruim 90 jaar en is opgericht in 1924. Momenteel heeft de club 25 leden, het ideale aantal voor ons is 30. In het verleden hebben wij meer leden gehad maar kregen we te maken met groepsvorming. Met onze fotoclub willen wij graag het sociale contact tussen onze fotografen onderhouden. Regelmatig komen leden bij elkaar om samen om samen foto’s te maken”.

Waarom is er gekozen om de expositie te houden in Lopes Dias?

“Het is voor een fotoclub heel moeilijk om een locatie te vinden. Je wilt een geschikte ruimte hebben, niet te klein, te small maar ook zeker niet te groot. Wij hebben met onze club jarenlang in een zorgcentrum gezeten waar wij gratis konden exposeren. Lopes Dias is voor ons de ideale locatie, een groot voordeel is dat er voldoende parkeerplekken zijn. De locatie is goed bereikbaar en wij zijn hier inmiddels al drie jaar gevestigd.”

 

Waarom mochten jullie fotografen de foto’s bewerken?

“Tegenwoordig worden bijna alle foto’s bewerkt. Bij ons stellen wij altijd de vraag: Wat vertelt de foto voor verhaal? Als we de foto iets kunnen versterken door hem te bewerken doen we dit”. Bij fotoclub t ‘gooi bepalen onze leden zelf of zij hun foto’s bewerken of niet.”

Kunnen nieuwe fotografen nog lid worden van de fotoclub?

“Jazeker, wij hebben momenteel 25 leden en ons streefgetal is 30. De club bestaat voor 50% procent uit mannen en 50% procent uit vrouwen. Zowel jonge als oudere fotografen die geïnteresseerd zijn om zich in te schrijven zijn welkom. Al onze leden komen eens in de veertien dagen, op woensdagavond, samen in Lopes Dias. De expositie is op werkdagen te bezoeken tussen 9.00 en 21.00uur en loopt nog tot 3 januari 2019.”