WIJDEMEREN/HILVERSUM – Een fusie van Hilversum en de gemeente Wijdemeren. Een goed plan, volgens de gemeente Wijdemeren. Veel bewoners zijn het daar echter niet mee eens.

“Een derde van de bewoners heeft de petitie om niet te fuseren met Hilversum getekend”, vertelt Friso van Voorthuizen niet zonder trots. Hij is één van de bestuurders van Wijdemeren2020, een actiegroep om de fusie met Hilversum tegen te gaan. “In Wijdemeren heerst een echt dorpscultuur. De gemeente is ontstaan door een fusie met verschillende dorpen.” Maar volgens Van Voorthuizen past dit totaal niet bij een stedelijke gemeente als Hilversum. De gemeente geeft onduidelijke redeneringen als ‘samen ben je sterker’, maar volgens Van Voorthuizen is groter niet per se beter. “We kunnen van alles. Niks gaat mis hier, alles loopt goed,” zegt hij.

Ook Debby de Heus, commissiegriffier, gaf aan dat er onduidelijkheid is: als er nu vragen aan de commissie gesteld worden, zal men van iedereen verschillende antwoorden zal krijgen. In een rapport over de bestuurskracht uit augustus 2016, geeft de gemeente Wijdemeren aan dat het contact tussen de inwoners en het bestuur goed is. Toch vinden de inwoners dat de gemeente meer met burgerinitiatieven zou moeten doen. Ook bij deze kwestie is dit het geval.

De petitie is nu naar het Provinciehuis in Haarlem gebracht, waar de actievoerders hopen hun gelijk te krijgen en de fusie tegen te houden. Op 14 november houdt de gemeente Wijdemeren een openbare commissievergadering en op 24 november zal er een besluit worden genomen over de fusie.