Jongerencentrum De Keet in Kerkelanden heeft sinds afgelopen vrijdag een gevelgedicht. Het is Hilversums negende poëtische muurschildering en is onderdeel van het project “Poëzie in de openbare ruimte.” Het project is bedoeld om de openbare ruimte in Hilversum in sociaal opzicht prettiger te maken en Hilversummers op een laagdrempelige manier met cultuur in aanraking te brengen. Een klein overzicht van de Hilversumse gevelgedichten besproken door onder andere Hilversums stadsdichter Mieke van Zonneveld.

Jongerenwerkster Jennifer Wijkmans, werkzaam in jongerencentrum De Keet in de Kerkelanden, is erg te spreken over het gevelgedicht: “Het gedicht staat voor ons jongerencentrum in de wijk, dit is hoe de jongeren zich voelen in De Keet. Ook geeft het een beeld van hoe ik werk in dit jongerencentrum: in samenwerking met handhaving, de politie en de gemeente Hilversum. Het gedicht staat voor mij voor eenheid,” aldus Wijkmans. Een groep jongeren schreef in samenwerking met dichter Moustafa Stitou het gedicht

Het eerste gedicht op een gevel in Hilversum was “Tijd aan onze kant” van toenmalige stadsdichter Robert Grijsen. Hij was de eerste Hilversumse stadsdichter, in 2016 en 2017. Andere bekende gevelgedichten in Hilversum zijn te vinden op de markt, de bibliotheek en op de International School Hilversum, eveneens geschreven door een stadsdichter. Het gedicht dat op de gevel van de internationale school staat, is geschreven door stadsdichter Mieke van Zonneveld. Zij ging vroeger naar school bij de International School Hilversum en geeft er nu zelf Nederlandse les. Naast het gevelgedicht van Van Zonneveld op de internationale school, staat er ook nog een gedicht van haar op doek buiten voor het sanatorium de Zonnestraal. 

“Ik denk dat er aankomend jaar nog een derde gedicht van mij op een Hilversumse gevel komt”, voorspelt Van Zonneveld. Haar stadsdichterschap is met een jaar verlengd. De stadsdichter vertelt dat er ooit sprake was dat het gedicht “In Gevaar” van Ronald Holst op de gevel van het Ronald Holst College aan de Jonkerweg geplaatst zou worden. “Dit ging uiteindelijk niet door, omdat de school of de gemeente het gedicht te somber vond. Dit is een gemiste kans wat mij betreft. Ik vind het onverstandig om sombere gedichten te boycotten,” aldus Mieke van Zonneveld. Het gedicht van Ronald Holst staat al sinds 2005 op een gevel in het Zeeuwse Vlissingen. Van Zonneveld’s favoriete gedicht is het gevelgedicht op de bibliotheek van Anton Gerits.

Het gevelgedicht op jongerencentrum De Keet in Kerkelanden is geplaatst door Gooise kunstenaar Jeroen Paulussen. De lay-out van het gedicht is in samenwerking van Paulussen, de jongerenwerkers en de jongeren vastgesteld. “Ik heb al meerdere gevelgedichten geplaatst, onder andere in Naarden-Vesting en in Bussum. Ook plaatste ik er eerder twee in Hilversum, op de Violenschool en op de International School Hilversum.” Paulussen zegt normaal gesproken met neutrale kleuren te werken op gevels, het gedicht op de muur van het jongerencentrum is een uitzondering. “Naast het jongerencentrum is iets verderop een bushalte, ook vanuit daar kun je het gedicht nog goed lezen, vooral door de felle kleuren die ik gebruikt heb.” Paulussen geeft aan het leuker gevonden te hebben om meer samen te werken met de jongeren: “Het gaat hier wel om een groep jongens tussen de twaalf en zestien jaar oud, het is wel de bedoeling dat het gedicht er strak op staat. Dus ik snap de keuze van de gemeente om mij het te laten doen wel.”