HILVERSUM – In de McDonald’s in de Kerkstraat staat sinds het weekend van 10 en 11 september beveiliging. De aanleiding is de mishandeling op vrijdagavond 2 september tijdens het festival Hilversum On Air. Een jonge vrouw is toen mishandeld in het toilet van het fastfoodrestaurant. Vrijdag 9 september stond er voor het eerst tussen 23.00 uur en 02.00 uur een beveiliger. 

Burgemeester Pieter Broertjes heeft voor de extra beveiliging bij de McDonald’s op vrijdag- en zaterdagavond gezorgd. “Naar aanleiding van dit geweldsincident en eerdere incidenten”, schrijft Broertjes.  

Leon Kraneveldt is hoofdagent en deel van het horecateam in Hilversum. Kraneveldt vindt eigenlijk helemaal niet dat het centrum van Hilversum gevaarlijk is ’s avonds: “Overal gebeurt weleens wat en de politie kan niet overal tegelijk zijn, maar ik denk dat het centrum van Hilversum best wel een veilige plek is om in de avonduren te zijn.” Kraneveldt vertelt ook dat er vaak avonden zijn dat hij en zijn collega’s weinig tot niets te doen hebben.

Sophie, een 19-jarige inwoonster van Hilversum, komt regelmatig ’s avonds in het centrum. “Onveilig voel ik me eigenlijk nooit, ik ben altijd met een groep vrienden en vriendinnen”, vertelt ze. Ook komt ze af en toe in de McDonald’s in de avond, maar een gevaarlijke situatie heeft ze daar nooit meegemaakt. Dat er nu beveiliging komt snapt ze wel: “Er komen in het weekend soms mensen die gedronken hebben voor of na het uitgaan, en dan kan een situatie sneller uit de hand lopen.”

Op de Groest, dichtbij de McDonald’s, zijn de meeste uitgaansgelegenheden en daarom zijn er op vrijdag- en zaterdagavond altijd extra agenten in het centrum. Kraneveldt vertelt: “Elke vrijdag en zaterdag zijn er op de Groest minstens vier agenten. Daarnaast werken wij samen met PPS Security, een veiligheidsbedrijf die de gemeente heeft ingehuurd. De beveiligers ondersteunen ons.” Al met al vindt Kraneveldt dat het in Hilversum vaak rustig en gezellig is: “Incidenten zoals bij de McDonald’s komen nauwelijks voor. Een enkele keer gebeurt er iets, maar we doen er alles aan om het te voorkomen.” Dat is ook de reden dat er beveiliging staat, zodat in incidenten worden voorkomen en de veiligheid gegarandeerd is.

Ondanks dat de politie het centrum veilig noemt, neemt de gemeente de mishandeling in de McDonald’s dus serieus. Na ongeveer twee maanden wordt geëvalueerd of de veiligheidsmaatregelen bij de fastfoodketen zin hebben gehad.